Народните представители приеха на първо четене Законопроект за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения. Единият законопроект е внесен от Надежда Йорданова и група народни представители, а другият от Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Двата законопроекта целят да се гарантира ефективна защита на лицата в публичния и частния сектор, които подават сигнали или оповестяват публично информация за нарушения на българското законодателство или актове на ЕС, станала им известна при или по повод извършване на тяхната работа или изпълнение на служебните им задължения. Обхватът е широк, като сред категориите са: обществени поръчки, финансови услуги, продукти и пазари, предотвратяване на изпирането на пари, опазване на околната среда, обществено здраве, защита на потребителите, безопасност на транспорта, защита на неприкосновеността на личния живот и личните данни, сигурност на мрежите и информационните системи и др. В законопроектите е заложена директива (ЕС) 2019/1937 на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2019 година относно защитата на лицата, които подават сигнали за нарушения на правото на Съюза, наричана по-нататък „Директивата”.

НС забрани превъзлагането на обществени поръчки по т.нар. инхаус процедури

Златан Златанов от Възраждане отбеляза, че двата законопроекта са идентични и посочи, че са ненужни, защото в редица закони вече са заложени норми, с които да се запазва самоличността на лицето, подало сигнал. "Предложения законопроект е компилация от съществуващи норми", обясни той. Златанов каза, че те няма как да подкрепят законопроекта.

Надежда Йорданова от Демократична България обясни, че счита за важно да приемат законодателството и да приемат европейската директива заложена в тях, защото тя гарантира защитата на гражданите. "Призовавам да подкрепите на първо четене и двата законопроекта", каза още тя.

На първо четене: Депутатите приеха минимална заплата от 850 лв.

Александър Иванов от ГЕРБ каза, че единственото притеснение, което има, е прекомерното налагане на административна тежест в частния бизнес. Той обясни, че трябва да направят ясно ограничение на това да не създадат професия доносник. "Прекомерната защита на едната или другата страна не е добро.", каза още той.

Смиляна Нитова от БСП каза категорично, че парламентарната група на левицата няма да подкрепи така предложените законопроекти. Тя обясни, че не е ясен механизма, по които тези законопроекти ще бъдат работещ закон.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм