На първо четене Народното събрание прие минималната работна заплата да стане 850 лева. Предложението е на БСП и получи подкрепата на всички партии в парламента. От левицата искат още промяна на модела, по който се определя минималната работна заплата. Идеята е да има автоматичен механизъм, който гарантира, че минималните възнаграждения ще се актуализират ежегодно и ще са минимум 50% от средната работна заплата за страната в последните 12 месеца. 

Лихвите по кредитите може да скочат двойно до края на 2023 г.

Депутатите гласуваха на първо четене предложението на БСП за увеличаване на минималната работна заплата на 850 лева за следващата година. Вносителите коментираха, че сегашната минимална работна заплата не е адекватна с оглед на инфлацията и намалялата покупателната способност и замразяването ѝ ще обрече хиляди българи на бедност. 

От БСП предлагат минималната работна заплата да се определя ежегодно с автоматичен механизъм и да е 50 на 100 от средната заплата за страната за последните 12 месеца. Кирил Петков от Продължаваме промяната подкрепи предложенията на БСП.

Депутатите ще разгледат предложението на БСП за вдигане на минималната работа заплата на 850 лв

Деница Сачева от ГЕРБ коментира,  че увеличаването на минималната работна заплата с такава голяма стъпка може да доведе до увеличаване на сивата икономика.

От Възраждане подкрепиха увеличаването на минималната работна заплата, но поискаха намаляване на данък печалба за микро и малките фирми, за които това ще бъде голяма тежест. От ДПС също подкрепиха промените, предложени от БСП, но настояха да има възможност минималната работната заплата да се актуализира два пъти годишно. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм