Лихвите по кредитите могат да се увеличат двойно до края на следващата година. Това прогнозират анализатори на пазара след поскъпване на заемите за потребителите в Европа и САЩ. Така, от средни нива от 2.5%, лихвите могат да достигнат 4-5 на сто през 2023 г., пише NOVA.

Пореден знак за поскъпване на кредитите дойде преди дни, след като БНБ обяви рязко повишение на основната лихва в страната. 

Как да намалим разходите си през 2023 г.?

През следващите седмици за Любослава Христова предстои теглене на ипотечен заем. Тя внимателно преглежда условията на банките.

Не само у нас, навсякъде се променят лихвите. Човек трябва да бъде подготвен”, споделя жената.  

Затова отсега пресмята - с колко ще скочи вноската й, ако лихвите тръгнат нагоре, и поносима ли ще е разликата за семейния й бюджет.

Пет грешки, които правим с парите си

Целта на банките е да се овладее високата инфлация, което неминуемо ще се отрази и на цената на кредитите за потребителите в България. Спорно е колко бързо и колко рязко ще се случи това, но клиентите трябва да са наясно, че това нещо предстои”, каза кредитният експерт Борис Димитров.

Могат ли да ви запорират цялата заплата или пенсия

Колко бързо и колко рязко - ще зависи от това кой индекс използва избраната от нас банка при определяне на нивата на лихвите по кредитите, които отпуска. Първи ефектът от по-скъпите кредити ще усетят клиентите на банките, при които лихвите зависят от индексите: EURIBOR и основната лихва в страната. Въпреки че тези заеми са малко на брой: при тях вноската може да се повиши още от 1 януари, тъй като тези два показателя вече вървят нагоре.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм