На 20 юли се отбелязва Илинден, в почит към пророк Илия, живял преди повече от 900 години в древен Израел, по времето на цар Ахаав и царица Езавел. Идолопоклонството по онова време става причина за избиване на Божиите пророци, а израелтяните масово да започват да се кланят на различни кумири, богове с изображения на животни, на които са се принасяли дори човешки жертви с надежда за дъжд и гръмотевици. Пророк Илия обаче остава известен и до днес със смелата си борба с идолопоклонството, предизвикателството, което отправя към кланящите се на идоли и издигането на единствения и жив Бог.

Пророк Илия, като вдъхновяващ пример и новите идоли днес, избра пастор Живко Тончев за рубриката „Думи на надежда“ по Дарик Югоизток.

„Приема се, че идолопоклонството днес е отживелица или е за по-примитивни общества. Кумирите сега може би са по-различни от тези, на които тогава са се покланяли, но идолопоклонството съществува. За някои хора идол може да е футболна, кино или музикална звезда, на която посвещават времето си и подражават. Други полагат доверието си в астрологията и обвързват своята идентичност със зодиите си. Приемането на вещи като талисман и дори парите могат да бъдат идол, ако човек залага на тях за самочувствието, сигурността и щастието си - започва да им служи. Идол може да е всичко, на което даваме времето, любовта, ценностите, мечтите, парите, доверието си… Но Свещените писания ни казват да положим доверието си във всемогъщия Бог и Неговия Син Исус Христос като извор на мъдрост и непоклатима основа“, коментира пастор Живко Тончев.

Той обърна внимание, че между човешките идоли и Божиите стандарти има разминаване. „Днес е популярно човек да е идол за самия себе си или т.нар. религия на егоизма. Посланията й са ти си най-важен, не си длъжен да се съобразяваш с другите, прави това, което те прави щастлив, независимо, какво ще се случи. В Библията обаче се казва, да обичаме ближния си като себе си, както и че е по-благословено да даваш, отколкото да получаваш. Примерът на Илия е вдъхновяващ с това, че той е бил ревностен за Бог, за нашия Небесен Баща. И е редно да се запитаме, на кого и на какво се надяваме в трудно за нас време? На парите, на връзките, на популярни хора или на Създателя си? От кого черпим мъдрост – от астролога или от талисманите? Библията нарича хората, които се уповават на Господа блажени и обещава те да останат непоклатими като планините“, казва още проповедникът и допълва:

„Пример от Илия е вярата му в молитвата към Бог. В Писанията виждаме, че в отговор на неговите молитви са се случвали големи чудеса. Молитвата не е само една терапия за душата, но е и връзка с Небесният ни Баща, на който споделяме с надежда нуждите и грижите си, вярвайки в Божествената намеса в нашата ситуация“.

Какъв е призивът, актуален преди 900 години и днес и какво може да бъде съотнесено към нашия живот в настоящето, чуйте от пастор Живко Тончев в звуковия файл: