Парламент в Тбилиси гласува противоречив закон за “чуждестранните агенти”, който предизвика масови улични протести в продължение на седмици, съобщи Би Би Си. 

Новите разпоредби са изправени пред вероятното вето на президента на Грузия, което парламентът може да преодолее чрез допълнително гласуване, посочва британското издание.

Критиците твърдят, че законопроектът, наричан още “руски закон”, може да бъде употребен в ущърб на гражданските свободи. Хиляди хора се бяха събрали край парламента в Тбилиси, за да протестират срещу решението.

В понеделник министър-председателят Иракли Кобахидзе предупреди, че ако властите отстъпят при третото четене на законопроекта, Грузия ще загуби суверенитет и “лесно ще сподели съдбата на Украйна”, без да уточнява какво има предвид.

Протестиращите се заканиха на полицаите, които охраняваха страничните входове на сградата, облечени в пълно снаряжение за борба с безредиците, пише още Би Би Си. Атмосферата беше напрегната и вътре в парламента, като между проправителствените и опозиционните депутати се стигна до физически и словесни сблъсъци.

Много грузинци се опасяват, че законът за чуждестранните агенти ще бъде използван по същия начин и в тяхната страна. Сега парламентът на Грузия разполага с 10 дни, за да изпрати законопроекта на президента Саломе Зурабишвили, която вече се зарече да наложи вето. Зурабишвили разполага с две седмици, за да направи това, но парламентът може да отхвърли възражението ѝ с обикновено мнозинство.

Законопроектът се превърна в културно огнище в страна, която подобно на Украйна се намира между Русия и Европа. Проучванията на общественото мнение показват, че около 80% от грузинците искат да се присъединят към ЕС, но геополитическата орбита на Москва се оказва трудна за напускане.

Грузия подаде молба за членство в блока през 2022 г. и през декември получи статут на кандидат за членство - ход, който се разглежда като опит да се обърне тенденцията на бившата съветска република към Русия. Лидерите на ЕС обаче дадоха ясно да се разбере, че приемането на законопроекта за чуждестранните агенти ще застраши шансовете на Грузия за присъединяване.