Около 50 000 протестиращи преминаха в събота през центъра на Тбилиси на митинг срещу т. нар. закон за “чуждестранните агенти”, предаде френският канал “France 24”. Спорният законопроект за чуждестранното влияние, определян от протестиращите като „руски закон“ беше внесен от грузинското правителство преди седмица и предстои да бъде окончателно гласуван.

Критиците твърдят, че законопроектът е вдъхновен от аналогичен закон в Русия, който се употребява за налагане на цензура над опозиционните медии и организации.

В събота вечерта демонстрантите се събраха на централния площад „Европа“ в Тбилиси на пореден антиправителствен протест срещу планираните промени. Мащабни митинги обхванаха черноморската кавказка държава в продължение на почти месец, след като управляващата партия „Грузинска мечта“ внесе отново законопроекта, според който организациите, получаващи повече от 20 % от финансирането си от чужбина, трябва да се регистрират като „агенти на чуждестранно влияние“.

Под проливния дъжд в събота протестиращите скандираха „Грузия!“ и развяваха червено-бели грузински знамена и сини знамена на ЕС на големия площад.

Управляващите “на прицел”

Парламентът ще започне изслушвания в комисиите по третото и последно четене на законопроекта в понеделник. Кризата изправи управляващата партия „Грузинска мечта“ срещу коалиция от опозиционни партии, гражданското общество, известни личности и президента на страната, а масовите демонстрации срещу „руския закон“ затвориха голяма част от централната част на Тбилиси почти всяка нощ в продължение на повече от месец.

Протестът в събота се проведе ден след като Иракли Кобахидзе заяви, че правителството ще продължи законопроекта въпреки съпротивата на младежите, които той определи като „подведени“ и които изпитват „неприязън“ към Русия.

“Сериозна пречка за интеграция в ЕС

Напрежението в грузинската столица се случва в контекст на сериозни предупреждения, които по-рано САЩ отправи. Членове на Камарата на представителите излязоха с “отворено писмо” до премиерът на Грузия Иракли Кобахидзе с призив промените да бъдат оттеглени.

В събота съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан изрази тревога от отстъплението на Грузия от демокрацията.

„Дълбоко сме разтревожени от демократичното отстъпление в Грузия. Грузинските парламентаристи са изправени пред критичен избор - дали да подкрепят евроатлантическите стремежи на грузинския народ, или да приемат закон в кремълски стил за чуждестранните агенти, който противоречи на демократичните ценности“, каза той в Х.

Освен САЩ, ЕС и ООН също се обявиха срещу законодателството, като ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк също изрази загриженост относно полицейското насилие срещу протестиращите.

Европейския съюз, който през декември предостави на Грузия статут на страна кандидатка, заяви, че ако законопроектът бъде приет, той ще представлява сериозна пречка за по-нататъшната интеграция.

“Няма да спрем”

„Грузинска мечта“ защити законопроекта, като заяви, че той ще увеличи прозрачността на чуждестранното финансиране на НПО. От партията уточниха, че имат намерение да подпишат закона до средата на май.

Миналата година масови улични протести принудиха „Грузинска мечта“ да се откаже от плановете си за подобни мерки, но след това тя отново внесе законопроекта.

„Ние не сме жертви на пропаганда. Няма да спрем. Няма да бъдем роби на руската империя“, заяви протестиращата Ани Папидзе.