Много е тъжно, че собственото правителство на Грузия днес е най-значимата платформа за руската пропаганда. В реч на проправителствен митинг Иванишвили (бел. ред. - Бидзина Иванишвили, основател на партия "Грузинска мечта") заявява, че Европейският съюз и страните от НАТО са превзети от мистериозна партия на войната, която иска да вкара Грузия в конфликт, както направи с Украйна. Подобни антизападни изявления, които преди се изказваха само от маргинални блогъри, сега трагично идват от самата управляваща партия.”

Това сподели грузинската журналистка Нина Kубутия в предаването „Без претенции” по Дарик по повод повторното въвеждане на  „Закона за чуждестранните агенти” от правителство, което предизвика недоволството на грузинския народ и масови протести в цялата страна.

Русия беше първата държава, която въведе репресивния закон за чуждестранните агенти  през 2012. Този закон се затяга и ни унижава година след година и се превръща в истински инструмент за преследване на всеки, който не се харесва на правителството. В резултат на това не съществуват критични медии, неправителствени организации и дори каквато и да е истинска опозиция”, каза Kубутия.

На въпроса какво може да се очаква на парламентарните избори през октомври, Kубутия беше категорична, че стратегията на правителството да увеличи шансовете си за победа на изборите чрез въвеждането на закона за чуждестранните агенти е донесла точно обратния резултат.

Резултатът са масови протести и антиправителствените настроения в обществото, което навреди на политическия рейтинг на грузинската управляваща партия и ако тя не отстъпи от закона, популярността и ще пострада още повече”.

За европейското бъдеще на Грузия от тук насетне журналистката сподели, че несъмнено „Грузия ще победи и ще се върне в европейското семейство”. 

Чуйте още от разговора в прикачения звуков файл.