Според нов анализ на Международния валутен фонд (МВФ) изкуственият интелект ще засегне близо 40% от всички работни места, съобщи Би Би Си.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева казва, че "в повечето сценарии изкуственият интелект вероятно ще влоши общото неравенство".

Тя допълни, че политиците трябва да обърнат внимание на "тревожната тенденция", за да "предотвратят по-нататъшното разпалване на социалното напрежение от технологията".

Разпространението на ИИ постави под светлината на прожекторите неговите ползи и рискове.

МВФ заяви, че ИИ вероятно ще засегне по-голям дял от работните места - според оценките около 60% - в развитите икономики. В половината от тези случаи работниците могат да очакват да се възползват от интегрирането на ИИ, което ще повиши производителността им.

В други случаи ИИ ще има способността да изпълнява ключови задачи, които в момента се изпълняват от хора. Това би могло да намали търсенето на работна ръка, да се отрази на заплатите и дори да доведе до ликвидиране на работни места.

В същото време МВФ прогнозира, че технологията ще засегне едва 26% от работните места в страните с ниски доходи.

Георгиева заяви, че "много от тези страни не разполагат с инфраструктура или квалифицирана работна ръка, за да използват предимствата на ИИ, което повишава риска, че с течение на времето технологията може да задълбочи неравенството между нациите".

В по-общ план, при работниците с по-високи доходи и по-младите работници може да се наблюдава непропорционално увеличение на заплатите след въвеждането на ИИ.

МВФ смята, че работниците с по-ниски доходи и по-възрастните могат да изостанат.

"От решаващо значение е държавите да създадат всеобхватни мрежи за социална сигурност и да предложат програми за преквалификация на уязвимите работници", каза г-жа Георгиева. "По този начин можем да направим прехода към ИИ по-приобщаващ, като защитим средствата за препитание и ограничим неравенството."

Анализът на МВФ се публикува в момент, когато световните бизнес и политически лидери се събират на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

ИИ е тема на обсъждане след рязкото нарастване на популярността на приложения като ChatGPT.

Технологията е изправена пред засилено регулиране в целия свят. Миналия месец представители на Европейския съюз постигнаха предварително споразумение за първите в света всеобхватни закони за регулиране на използването на ИИ.

Европейският парламент ще гласува предложенията за закон за ИИ в началото на тази година, но всяко законодателство няма да влезе в сила поне до 2025 г.

САЩ, Обединеното кралство и Китай все още не са публикували свои собствени насоки за ИИ.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм