С богата програма и свободен вход отбелязват традиционно Европейската нощ на музеите в Димитровград Историческият музей, Дом-музей "Пеньо Пенев", Художествена галерия "Петко Чурчулиев" и Ретро соц-апартаментът. Програмата започва от 17.30ч. и продължава до 23.00ч.  


В Историческия музей гостува изложба на музея в Горна Оряховица "Пороците", която разказва за най-разпространените човешки изкушения, разделени в 3 тематични колекции:  „Захар, кафе & сие“, „Тютюн, енфие & сие“ и „Алкохол & Амбалаж".

За най-малките посетители е подготвен специален акцент - сладкарска работилница, а музикалният фон ще е от Джаз-трио – Димитровград с участието на Мария Арнаудова и Теодор Батуров от квартет „Белканто”. Традиционно Историческият музей ще отличи дарители, приятели и доброволци.


Премиера на сценична миниатюра с участието на Надежда Карпенко и Димитър Атанасов "Поетът в три миниатюри" по стихове на Радослав Христов ще представи  Дом-музей "Пеньо Пенев".


Художествената галерия показва проекта "Птици в града" на Марияна Нордгрен и Емануела Еленска- артистичен разказ за част от птиците, обитаващи страната. В двете зали на галерията са изложени рисунка-графика на Веселин Дамянов-Вес и картини от фонда на галерията. 


В Ретро апартамента посетителите ще могат да се потопят в атмосферата на 50-60-те години на миналия век.


ПРОГРАМА
 ХГ „Петко Чурчулиев”

17.30 часа- ПРОЕКТ „Птици в града” на Марияна Нордгрен и Емануела Еленска. Артистичен Разказ за част от птиците обитаващи страната, финансиран от НФК.
Зала 1 : ВЕСЕЛИН ДАМЯНОВ - ВЕС Рисунка - Графика
Зала 2 : Картини от фонда на галерията


Дом – музей Пеньо Пенев
18.00 часа- „Поетът в три миниатюри”(премиера) – сценична композиция с участието на Надежда Карпенко и Димитър Атанасов. Представяне стихове на Радослав Христов.

Исторически музей

19.00 часа Откриване на изложба „ПОРОЦИТЕ” – гостува Исторически музей - Горна Оряховица
Награждаване на дарители, приятели и доброволци на музея
20.00 часа Концерт на Джаз трио – Димитровград с участието на Мария Арнаудова и Теодор Батуров от квартет „Белканто”


1 етаж
Изложба „Осем хилядолетна история” (от фонда на музея)
Изложба „Пороците” – гостува ИМ- Горна Оряховица
2 етаж
Зала 1 - Експозиция „Бригадирско движение в България”
Зала 2 - Експозиция  „Димитровград”
Цветен акцент за малчугани - сладка работилница със съдействието на сладкарница „Целувка” – Димитровград