Алкохолните напитки трябва да съдържат на етикетите си предупреждение за рисковете от рак. За това призова главният здравен инспектор на САЩ д-р Вивек Мърти.

Според него препоръчителните граници за консумация на алкохол също трябва да бъдат преразгледани предвид повишения риск от някои видове рак.

Пиенето на алкохол е третата водеща предотвратима причина за рак в САЩ след тютюнопушенето и затлъстяването. То допринася за 100 000 случая на рак и 20 000 свързани с него смъртни случая всяка година.

“Връзката между алкохола и рака е установена от десетилетия. През 2000 г. Националната токсикологична програма включи алкохолните напитки в списъка на канцерогенните вещества, а агенция на Световната здравна организация започна да прави това през 1987 г. Но повечето американци не знаят за тази връзка”, каза Мърти.

Може ли алкохолът да увеличи вероятността от рак?Д-р Вивек Мърти/ Getty images

След като републиканците поемат контрола над Конгреса и остават само няколко седмици до встъпването в длъжност на новата президентска администрация, не е ясно докъде ще стигнат препоръките на Мърти.

Всяка задължителна промяна в етикетите с предупреждения за здравето ще трябва да бъде одобрена от Конгреса, а консерваторите често се противопоставят на правителствените изисквания за обществено здраве.

Новоизбраният президент Доналд Тръмп, който ще положи клетва на 20 януари, обяви Джанет Нешейват, лекар по семейна и спешна медицина и някогашен сътрудник на Fox News, за свой избор за главен хирург.

Може ли алкохолът да увеличи вероятността от рак?

Тръмп е заявявал, че не пие заеади своя брат алкохолик, който е починал млад. Нешейват е предупреждавала за опасностите за здравето от алкохола като цяло в ролята си на медицински коментатор.

Изследователите са установили, че алкохолът може да предизвика рак, като нарушава метаболизма и уврежда ДНК, включително когато променя тъканта на гърдата, като увеличава естрогена. Алкохолът може също така да промени клетките в устата и гърлото, улеснявайки абсорбирането на канцерогени като тютюневия дим.

Може ли алкохолът да увеличи вероятността от рак?Getty images

"За тези, които пият малко, препоръката на главния хирург не означава, че със сигурност ще развиете рак от пиенето. Рискът е малко по-висок при „леките, социални пиячи“, а този риск се увеличава при пиячите, които пият много.", казва Отис Браули, професор по онкология и епидемиология.

Изследванията показват, че алкохолът повишава риска от рак на гърдата, дебелото черво, хранопровода, черния дроб, устата, гърлото и гласните струни, според генералния хирург. Според Националния институт по рака има противоречиви или липсват доказателства за връзката между алкохола и други видове рак, включително на яйчниците, стомаха, простатата и пикочния мехур.