Алкохолните напитки трябва да съдържат на етикетите си предупреждение за рисковете от рак. За това призова главният здравен инспектор на САЩ д-р Вивек Мърти.
Според него препоръчителните граници за консумация на алкохол също трябва да бъдат преразгледани предвид повишения риск от някои видове рак.
Пиенето на алкохол е третата водеща предотвратима причина за рак в САЩ след тютюнопушенето и затлъстяването. То допринася за 100 000 случая на рак и 20 000 свързани с него смъртни случая всяка година.
“Връзката между алкохола и рака е установена от десетилетия. През 2000 г. Националната токсикологична програма включи алкохолните напитки в списъка на канцерогенните вещества, а агенция на Световната здравна организация започна да прави това през 1987 г. Но повечето американци не знаят за тази връзка”, каза Мърти.
Д-р Вивек Мърти/ Getty images
След като републиканците поемат контрола над Конгреса и остават само няколко седмици до встъпването в длъжност на новата президентска администрация, не е ясно докъде ще стигнат препоръките на Мърти.
Всяка задължителна промяна в етикетите с предупреждения за здравето ще трябва да бъде одобрена от Конгреса, а консерваторите често се противопоставят на правителствените изисквания за обществено здраве.
Новоизбраният президент Доналд Тръмп, който ще положи клетва на 20 януари, обяви Джанет Нешейват, лекар по семейна и спешна медицина и някогашен сътрудник на Fox News, за свой избор за главен хирург.
Тръмп е заявявал, че не пие заеади своя брат алкохолик, който е починал млад. Нешейват е предупреждавала за опасностите за здравето от алкохола като цяло в ролята си на медицински коментатор.
Изследователите са установили, че алкохолът може да предизвика рак, като нарушава метаболизма и уврежда ДНК, включително когато променя тъканта на гърдата, като увеличава естрогена. Алкохолът може също така да промени клетките в устата и гърлото, улеснявайки абсорбирането на канцерогени като тютюневия дим.
Getty images
"За тези, които пият малко, препоръката на главния хирург не означава, че със сигурност ще развиете рак от пиенето. Рискът е малко по-висок при „леките, социални пиячи“, а този риск се увеличава при пиячите, които пият много.", казва Отис Браули, професор по онкология и епидемиология.
Изследванията показват, че алкохолът повишава риска от рак на гърдата, дебелото черво, хранопровода, черния дроб, устата, гърлото и гласните струни, според генералния хирург. Според Националния институт по рака има противоречиви или липсват доказателства за връзката между алкохола и други видове рак, включително на яйчниците, стомаха, простатата и пикочния мехур.