Музикантът Димитър Русев бе отличен от министъра на културата Найден Тодоров с почетен знак „Златен век“ печат на Цар Симеон Велики - златен  и грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност на официална церемония вчера.

Отличието му бе връчено по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Известният джазмен Димитър Русев е почетен гражданин на Хасково и носител на отличието „Деец на културата“ (2013г.) на община Димитровград. Ръководител е на Акустично джаз-трио Димитровград и организатор на джаз-фестивалите в Хасково и Димитровград.

Димитър Жечев Русев, известен като Мутата или Мистър Джаз, както го наричат приятелите му, е роден на 8 май 1958 г. в Хасково. Започва да свири на китара на 12 години. В периода 1971-1977 г. е музикант в рок група „Лотос“ към Младежкия дом в Хасково.

В периода 1981-1983 г. организира Клуб-лектория за джаз. Там представя джаз изпълнители от Европа и САЩ с музикален и биографичен материал. От 1980 до 1995 г. свири в групи за популярна музика и има турнета в Черна гора и Гърция.

През 1986 г. е един от основателите на Джаз клуб Хасково. От 1988 г. е негов председател. След създаването на Джаз клуб Хасково и първите сбирки с изпълнители и оркестри за джазова музика през 1997 г. Димитър  Русев реже лентата на първия Джаз Фест Хасково с ранг на международен. С течение на годините фестивалът успя да получи популярност и да се наложи като едно изключително ежегодно събитие за нашия град. Благодарение на всеотдайността и упоритостта на талантливия музикант и организатор през този форум, съществуващ вече над 20 години, преминават редица именити български джаз изпълнители. Забележително е участието на елитни джаз музиканти от Балканите, Европа и САЩ.

В периода 1995-2001 г. създава Джаз Бенд, с който изнася концерти в България.

Инициатор и организатор е на традиционните фестивали:

- 1997 г. Международен фестивал HASKOVO JAZZ, през септември;

- 2003 г. Джазово лято в комплекс Русалка, през август;

- 2009 г.  Младежки джаз фестивал Димитровград, през октомври.

Автор на музикално-образователната програма за децата от детските градини „В приказния свят на Джаза“. От 2001 г. е музикален ръководител на Акустично Джазово Трио.

Има издадени албуми с авторска музика: „Другите времена“ (1998), „Русев Бенд“ (2000), „Усещане“ (2007), „Песента на вятъра“ (2010), както и концерти в Гърция, Турция, Франция, Египет.