Миньори и енергетици от въгледобивния сектор в страната излязоха на национален протест. Той е организиран от КНСБ и КТ "Подкрепа" и е под надслов "За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България". 

Шествието тръгна от площада пред храм-паметник "Александър Невски" и премина по централни столични булеварди и стигна до така наречения “Триъгълника на властта” - пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет.

Причината за протеста е, че на държавно ниво се обмисля затваряне на някои от действащите звена в минната индустрия с една-единствена цел – да не бъдат пропуснати средства, идващи по линия на Зелена сделка за декарбонизация на икономиката.

Хората искат яснота за бъдещето на енергийната политика и ограничаването на вредните емисии в сектора. Те се притесняват за работните си места. Синдикатите твърдят, че 40% намаляване на въглеродните емисии до 2026-а година, би довело до масово затваряне на въглищни централи, както и до съкращения.

Последва среща на протестиращите с премиера акад. Николай Донеков. Докато течеше срещата, пред Министерския съвет се стигна до високо напрежение между демонстрантите и полицията. Те се опитаха да нахлуят, но имаха сблъсък с органите на реда и не успяха.

Денков увери, че срещата е преминала добре. "Имахме дълъг, интензивен и ползотворен разговор със синдикатите на тема „Енергетика”, добави той. Обсъдихме точките от декларацията, която беше представена от тях. Имаме съгласие по почти всички искания. Ще подпишем споразумение до края на септември", заяви след срещата министър-председателят.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров каза от своя страна, че дават срок от две седмици за подписването на националното споразумение за справедлив преход. "Искаме детайлно да бъдат разписани ангажиментите на държавата към мините и въглищните централи от днешна дата до 2038 г. включително", добави той.

Димитров подчерта, че очакват да бъдат подписани и финансирани ключови механизми, с които може да се запази заетостта. Той обяви, че част от споразумението е да бъде създадено държавно предприятие, което ще бъде финансирано по териториалните планове за Стара Загора и Кюстендил, като неговата цел е миньорите, които ще загубят работата си, при същите условия на работа да бъдат преназначени от мините в тази структура.

Снимки: Тодор Пантилеев, Дарик радио

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм