"До края на септември ще бъде подписано споразумение за справедлив преход, в което детайлно да бъдат разписани ангажиментите на държавата в сектора от днешна дата до 2030 г." Това обяви на брифинг в Министерски съвет премиерът Николай Денков след среща с президента на КНСБ Пламен Димитров и представители на протестиращите миньори и енергетици.

Денков увери, че срещата е преминала добре. Имахме дълъг, интензивен и ползотворен разговор със синдикатите на тема „Енергетика”, добави той. "Обсъдихме точките от декларацията, която беше представена от тях. Установихме, че имаме съгласие по всички точки в декларацията. Ще подпишем споразумение до края на септември", заяви след срещата министър-председателят.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров каза от своя страна, че дават срок от две седмици за подписването на националното споразумение за справедлив преход. "Искаме детайлно да бъдат разписани ангажиментите на държавата към мините и въглищните централи от днешна дата до 2038 г. включително", добави той.

Димитров подчерта, че очакват да бъдат подписани и финансирани ключови механизми, с които може да се запази заетостта. Той обяви, че част от споразумението е да бъде създадено държавно предприятие, което ще бъде финансирано по териториалните планове за Стара Загора и Кюстендил, като неговата цел е миньорите, които ще загубят работата си, при същите условия на работа да бъдат преназначени от мините в тази структура.

Миньори и енергетици протестираха пред Министерския съвет под надслов "За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България!". В протеста се включиха работници от целия въгледобивен сектор в България.

Организаторите на протеста от КНСБ и КТ "Подкрепа" се опасяват от закриване на работни места - около 12 000 в комплекса "Марица Изток" с тенденция след 2030 г. те да станат 15 000. Опасенията на КНСБ са, че ще бъдат застрашени индиректно до 100 000 работни места от сектора.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм