Протестиращите от сектор „Земеделие“ ще проведат среща с министър-председателя Николай Денков по-късно днес. Рано тази сутрин земеделци пристигнаха на входа София с тежка техника. Под полицейски ескорт те разположиха машините си край Долни Богров.

При недоволните отиде земеделският министър Кирил Вътев. Пред зърнопроизводителите той изтъкна, че след войната в Украйна, България, заедно с още 4 държави, е сред най-потърпевшите. По думите му всеки се бори за своето право да произвежда и да получи заслуженото.

„Обстановката е сложна. Много повече отколкото си я представяме в този момент. Имаме основание да си говорим и да се гледаме в очите. Нито едно от решенията не предполага незабавен резултат“.

Тези негови думи предизвикаха смут в протестиращите.

Вътев припомни, че има отправени пет искания. По думите му решенията, които са възможни веднага, са взети. Сред тях са парите за пропаднали площи.

Той допълни още, че са осигурени 150 млн. помощ за производителите, а други 63 млн. ще отидат за нотификация към ЕК след одобрение от Министерския съвет в сряда.

По помощта de minimis има остатък, който се разработва, за да може да бъде пуснат и да бъдат платени парите след подаване на заявления.

И така двете страни постигнаха съгласие за провеждането на среща днес. Протестиращите поискаха на срещата да присъства освен премиерът Николай Денков и министърът на финансите Асен Василев.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм