Исканията на протестиращите земеделски производители не са основателни. Това заяви пред журналисти в парламента земеделският министър Кирил Вътев, коментирайки недоволството на животновъдите в София.По-рано в триъгълника на властта демонстрантите поискаха оставката на ресорния министър Кирил Вътев и незабавна среща с премиера Николай Денков, но такава им беше отказана.

Министърът заяви, че ако се разгледат внимателно снимките от протеста, ще се види, че присъстват хора, които нямат нищо общо със земеделието. По думите му това не е лицето на българското земеделие и животновъдство. След края на протеста земеделците заявиха, че действията им ще продължат, като ще обсъдят различни предложения, сред които блокиране на магистрали.

Вътев проведе среща с украинския министър на аграрната политика и храните Микола Солски се договориха за детайлите по прилагане на лицензионен режим за износа на слънчогледово семе, рапица, царевица и пшеница по време на онлайн среща.

Министерството на земеделието и храните спази обещанието си до 30 ноември да ограничи максимално вноса на тези селскостопански продукти,  съгласно  Меморандума, сключен между  правителството и  Инициативния комитет на протестиращите земеделски производители, каза министър Вътев.

Той подчерта, че след тази срок двете страни стриктно ще наблюдават да няма изкривяване на пазара, както и да не се подкопават интересите на българските производители, преработватели и потребители.

Вносът и обменът на данни между двете страни продължава да се следи.

Оранжерийни производители и животновъди отново излязоха на протест и блокираха движението в центъра на столицата. Недоволството им идва от недостатъчното, според тях,  подпомагане от страна на държавата.  Те настояват  компенсациите, свързани с войната в Украйна, да продължат; всички ставки да се изравнят с миналогодишните; както и в бюджета да има пари за помощи за хората в сектора.

Протестиращите  настояха за разговор в Министерския съвет, но такъв им бе отказан.След края на протеста земеделците заявиха, че действията им ще продължат, като ще обсъдят различни предложения, сред които блокиране на магистрали.

„Не убивайте българския фермер”, „Не искаме сирене със сухо мляко, нито колбаси от дълбоко замразено месо”, „Не на опитите за разделяне на земеделците. Този път сме сами, но другия път – ще сме със стадата и тоягите”. С тези плакати земеделци се събраха на пореден протест първоначално пред Министерството на земеделието.

Протестиращите бяха поканени на среща. Те влязоха във земеделското министерство, за да заявят, че искаш разговорът да се състои в Министерския съвет. В крайна сметка излязоха ядосани заради отношението към тях – приели ги в малка и недостатъчна стая, а министърът не присъствал. След това недоволните потеглиха на шествие към Министерския съвет, където поискаха да бъдат приети. Там те изляха прясно мляко, изразявайки своето недоволство. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм