Единствената причина да продължи да същесвува това правителство са външнополитическите причини като войната в Украйна, приемането на еврото  и пълноправното членство в Шенген“. Това мнение изрази политологът Милен Желев в предаването „Без претенции“ по Дарик. 

Желев коментира и положението, в което се намира министърът на отбраната Тодор Тагарев, който отказа да подаде оставка, след лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски му я поискаха, заради забавената доставка на БТР-ите за Украйна. „Тодор Тагарев е пътник“, заключи Желев. И допълни: „Според мен има замесени нечии интереси и пари“. 

Според Милен Желев се очаква „буря“ между подаването на оставка на премиера Николай Денков при правителствената ротация и „възкачването“ на вицепремиера Мария Габриел на министър-председателския пост. 

На въпроса дали ПП-ДБ са успели да постигнат целите си в борбата за учистване на регулаторите Желев отговори: „ГЕРБ- СДС доминираха над ПП-ДБ, но все пак чрез меморандума ПП-ДБ се опитаха да диктуват правилата. Обаче ГЕРБ не клекнаха и ги атакуваха чрез коалиционното споразумение“, каза политологът и уточни, че същесвуват два варианта - или двата документа да се обединят, или да бъдат насрочени предсрочни избори. 

Възможно е да сме поставени пред смяна на конкретни министри без оставка на цялото правителство“, коментира в „Без претенции“ и доц. Наталия Киселова, запитана дали е възможно нещо да спъне процеса на смяна. Киселова учотни, че това може да доведе до запазване мандата на ПП-ДБ, а поста на председател на Народното събрание  да се запази в ГЕРБ. 

Случаят „ Нотариуса“ Желев определи като „пандемичен“ и допълни „ България продължава да бъде страна на организираната престъпност и според мен няма да ефективни присъди“, добави политологът Милен Желев. 

Вижте и чуйте целия разговор в прикачените видео и аудио файлове.