“И ПП, и ДБ трябва да излязат извън София, защото тези форамции имат определен регионален характер.” Така политологът Милен Любенов коментира процесите в коалицията, които доведоха до нисък резултат на тези избори, който ги нареди на трето място по подкрепа в българския парламент.

Запитан дали ДБ не са жертва на обединението с ПП, политологът обясни, че то им е било необходимо тогава, когато е направено. 

“Това обединение беше необходимо дори  и на тези избори, защото се чуват различни коментари, че ако се явяват отделно ДБ, ще имат по-висок резултат от ПП. Не мисля че е така. През годините сме виждали един потенциал доста по-нисък. Вярно, че през 2022 г те достигнаха 300 000 гласа, но това беше протестен вот. Това обединение трябва да продължи и да се намери друга формула на решение, защото това, което прави впечатление е, че са доста елитарни и решенията се взимат от доста тесен кръг”, каза Любенов.

Той все пак се върна през 2021 г., когато ПП спечели изборите, явявайки се самостоятелно и постигнаха един от най-силните си резултати в областните градове на страната. където преди това доминираха ГЕРБ.

“Тогава те много разшириха своята база с гласове дори от ляво-центристкото пространство и сега отново се наблюдава едно затваряне отново към столицата. За да имат успех в бъдеще, те трябва генерално да преосмисля своята стратегия, т.е. да търсят фигури и хора, които да мобилизират хора с друг бекграунд”, заяви политологът.

Чуйте целия разговор в прикачения звуков файл.