Първи разказ на майката на 7-годишното дете, което беше открито от полицията да спи само в стопанска постройка без отопление. Тя заяви, че това било единичен случай. На място в селото пристигна образователният министър Галин Цоков. За да потърси отговор на въпроса защо никой не е реагирал на разказите на детето, че живее с паяци и мишки, съобщи NOVA.

„Аз я наказах сутринта. Защото тропаше“, заяви майката на детето Миглена Иванова.

Майката на 7-годишното момиченце разказа, че то вдигало шум като удряло по масата и щяло да събуди по-малкото ѝ дете. „Не съм се ядосала. Без агресия ѝ казах: „Хайде мамо, отиди навън!”. И тя отишла отзад. Да, има гуми в помещението. Тя си е постелила и се е завила с одеялото. Но аз нямаше да я държа цял ден и цяла нощ. Щеше да остане там за малко да помисли“, твърди жената.

В този момент дошли и полицаите. „Тъкмо щях да изляза и да я прибера - и виждам полицаите. Направо влезли вътре и я видели“, посочва Иванова.

Майката отрича и върху детето да е упражнявано насилие. „Тя много лъже. Отива в детската градина, удря се в люлката и отива да каже, че я пребивам. А няма такова нещо“, категорична е жената.

В училището детето разказвало, че спяло в стая с мишки и паяци. Усъмнило ги, че има нещо нередно, след преглед за въшки. „Последният случай, който е дал основание, е при преглед от медицинското лице за паразити. Видели са драскотини, синини. И детето е споделило, че всъщност е било удряно в семейството“, заяви Лорета Колева, началник на Регионалното управление на образованието- Враца.

„Доколкото сме запознати и каквито и познания да имаме по психология - не ни дадоха сигнали, че това дете е подложено на тормоз. Доста противоречива информация ни даваше”, подчерта Дарина Стоянова, директор на ОУ „Христо Ботев“, с. Крушовица.

Да се запознае със случая и да разговаря с учителите на детето в училището дойде и министърът на образованието.

„Колегите не са безчувствени хора. Те са виждали определени проблеми, търсили са начин да сигнализират. Може би не са били докрай настоятелни. Но в даден момент те са намерили начин“, подчерта Галин Цоков, министър на образованието и науката

Според него детето е добре и вече учи в друго училище, в друго населено място.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм