Детето, което е принуждавано да живее в стопанска постройка във врачанско село, е спяло върху дъски, подпрени с гуми, в помещение, в което имало мишки и паяци, а храна получавало през прозореца. Стана ясно, че историята му не е била инцидент.

Бабата на детето Елена Костова твърди, че многократно е подавала сигнали за нечовешките условия, в които живее внучката ѝ. Тя показа пред NOVA сигналите си към полицията, датиращи още от 2021 г. „Аз съм подавала сигнали още от началото”, подчерта тя.

Жената разказва, че е посещавала семейството всеки месец, за да вижда внучката си. При едно от посещенията ѝ направило впечатление, че детето е искало да отиде при нея, но другата му баба е започнала да го бута да влезе в постройка близо до къщата. „Разбрах, че детето се държи там. Подадох сигнали в полицията, че детето е тормозено”, посочва Костова.

Тя обяснява, че се е обърнала към всички институции. Твърди още, че социалните работници са ѝ отговорили, че детето не е в риск. „Социалните ми се обадиха, че детето е много добре. Къщата действително е обзаведена”, разказа тя и уточни, че семейството е показвало къщата на социалните, докато на практика детето е живеело в кокошарника.

По думите на Костова мъжът на дъщеря ѝ не позволявал да има комуникация между тях. „Те тръгват към мен, той ги връщаше. Нямам никакъв допир с тях”, обяснява още Костова.

Заради настоятелните сигнали тя получава ограничителна заповед. За NOVA властите уточниха, че детето е в добро състояние и отново е на училище. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм