„Гневът на тълпите удари един много звучен шамар на управляващата партия в Турция. В Турция тези хора, които отдавна не са във властта за разлика от управляващата Партия на Справедливостта и развитието, виждат някои хора, с които са учили заедно, седяли са на един чин. И по едно време идва една партия, която от 20 години окупира и не си тръгва, покрай нея те се ояждат, преяждат и стават нещо повече от тях, а всъщност не са нищо повече от тях. Това провокира сега много изтънелия джоб на турския избирател и опразненаната кошница“. Така журналистът и международен анализатор Мехмед Юмер коментира в предаването „Кой говори“ по Дарик резултата от местните избори в Турция, при които партията на президента Реджеп Ердоган претърпя съкрушително поражение и спечели кметските места в петте най-големи града на Турция - Истанбул, Анкара, Измир, Бурса и Анталия.

Мехмед Юмер подчерта, че при местни избори предимно се гласува за личност, която харата очакват да реши проблемите им, а не дават вота си за партия. В случая с Турция победата спечели Републиканската народна партия (РНП), а Ердоган претърпя най-сериозната си изборна загуба след идването му на власт преди две десетилетия.

Според журналиста една от причините е наказателен вот от страна на по-възрастното население.

„Пенсионерите са една солидна част от избирателите в Турция, от неговия електорат  (бел ред. – на Ердоган) – консевративно ислямисткият, по-старата генерация. В предизброната кампания Ердоган каза: „Ако увеличим пенсиите, това е бездънна яма, дайте ни малко отсрочка да се съвземем. Но избирателите не дадоха тази отстрочка“, обясни Мехмед Юмер.

Целия анализ на Мехмед Юмер чуйте в прикачения звуков файл.