Отново проблем със системата BG-ALERT. Зрител разказа пред bTV, че е получил над 1000 тестови съобщения. Той обясни какво е направил, за да отблокира мобилния си.

В няколко области на страната отново се проведе тест на системата BG-ALERT. Съобщения получиха хората във Велико Търново, Разград, Русе и Силистра.

Мъж, който е от Павликени, сигнализира за пореден проблем с тестването на системата. От 12 ч. Емил Николов е започнал да получава известия от автоматизираната система, като броят им е достигнал над 1000. Вследствие на това телефонът му е блокирал.

„Около 20 минути получавах съобщения. Преди да извадя SIM картата си, бяха 200. После пак пуснах телефона си и обстрелването със съобщения продължи. Синът ми разказа, че и някои негови съученици са имали подобен проблем“, казва Николов.

От МВР имат техните хипотези. Едната е, че телефонът е внос от друга държава или е предназначен за друг вид пазари. Другото е, че са му оправени някакви настройки и се качвани приложения, които например могат да доведат до тази ситуация.

Мъжът отрече и каза, че мобилният му е закупен в България от един от операторите и нищо не е инсталирал като игри на него.

Тест на системата за известяване и разпространение в мобилната мрежа на съобщения с предупреждения за опасни събития BG-ALERT ще се проведе и днес, 16 ноември, на територията на областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен.

Между 12.00 и 12.30 ч. потребителите на всички мобилни оператори на територията на областите ще получат на мобилното си устройство тестово съобщение, съпроводено със специфичен звуков сигнал и вибрация, дори и при активиран безшумен режим на устройството.

Ето и графика за провеждането на останалите тестове на системата BG-ALERT:

  • 21 ноември – Стара Загора, Сливен, Бургас, Ямбол
  • 22 ноември – Перник, София-град, Кюстендил, София-област
  • 23 ноември – Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково

BG-ALERT e предупредителна система за населението за бедствия и извънредни ситуации. Тя се разработва съвместно от МВР и Министерството на електронното управление. Целта ѝ е да уведомява за опасности чрез изпращане на тестови съобщения по телефона.

На 1 ноември съобщение от BG-ALERT, пуснато малко преди 19 ч., със силен звуков сигнал и вибрация изплаши много хора у нас. При повечето потребители известието дойде с текст: „Внимание, опасност!“, а при някои имаше и сигнал от президента.

В съобщението пишеше също „test test“ и имаше препратка към сайта bg-alert.bg.

Оказа се, че служител на фирмата, отговаряща за интегрирането на новата система – ДЗЗД „Сискод“, натиснал грешен бутон.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм