Тест на системата за известяване и разпространение в мобилната мрежа на съобщения с предупреждения за опасни събития BG-ALERT ще се проведе днес, 16 ноември, на територията на областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен.

Между 12.00 и 12.30 ч. потребителите на всички мобилни оператори на територията на областите ще получат на мобилното си устройство тестово съобщение, съпроводено със специфичен звуков сигнал и вибрация, дори и при активиран безшумен режим на устройството.

Ето и графика за провеждането на останалите тестове на системата BG-ALERT:

  • 21 ноември – Стара Загора, Сливен, Бургас, Ямбол
  • 22 ноември – Перник, София-град ,Кюстендил, София-област
  • 23 ноември – Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково

По време на тестовете на 15 ноември, когато съобщения получиха хората във Велико Търново, Разград, Русе и Силистра, мъж сигнализира за пореден проблем с тестването на системата. От 12 ч. той е започнал да получава известия от автоматизираната система, като броят им е достигнал над 1000. Вследствие на това телефонът му е блокирал.

Мъжът разказа, че не е успял да се свърже с никого, за да спре изпращането на съобщенията. Не успял да е свърже и с мобилния си оператор.

Припомняме, че на първи ноември вечерта съобщение на телефоните от BG-ALERT, изпратено до абонатите на един от мобилните оператори, изплаши много българи. В някои квартали на София хора панически излязоха от домовете си. В социалните мрежи десетки потребители споделиха, че са получили въпросното съобщение и са се изплашили.

Причината се оказа човешка грешка. Служителят, натиснал бутона тогава, е установен, съобщиха от фирмата изпълнител. Той е санкциониран според административния правилник на компанията, посочиха от там, но не уточниха как точно.

BG-ALERT e предупредителна система за населението за бедствия и извънредни ситуации. Тя се разработва съвместно от МВР и Министерството на електронното управление. Целта ѝ е да уведомява за опасности чрез изпращане на тестови съобщения по телефона. Системата официално ще заработи от началото следващата година.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм