Разговор за отношението към храната, нуждата от ресторанти със звезда и звездната храна на по-малко от 30 км. от кухнята – тези теми отвориха в рубриката за свободно говорене по Дарик, водещият Мартин Пенчев и шеф-готвач Сретко Средков, който само преди дни е завърна от Норвегия. Там, както и на много други места в Европа диктатура  по думите на водещия има диктатура в условията на самия ресторант, а също и в менюто. Това може и да пречи на Мартин да се нахрани добре, но от друга страна отчита негативите на това в местните менюта да има богато разнообразие. А шеф Средков уточнява – че качеството в този случай на всяко едно ястие пада, защото в менютата с твърда корица и само една страница от предложения има качество, майсторство и консистенция, които се усвояват и се утвърждават с години.

Сретко Средков се занимава с кулинария повече от две десетилетия, започнал от семейния бизнес за да развие умението, пътувайки из цяла България и Европа в търсене на най-правилния начин за приготвяне, предлагане и обслужване. Цялото му семейство е обвързано и посветено на различни сфери от кулинарното изкуство, обединени от създаването на качествен туристически продукт.

За да се усъвършенства обаче Сретко избира да започне от обучението – кулинарният институт във Варна. По думите му, това дава основата, а след това е ред на трупането на опит и усещане за това, което правиш. Знание, опит, желание, разбиране и любов са част от съставките, създаващи истински мастър-шеф, твърди той.

В едно обаче и са съгласни водещият и гостът – нужна е стриктна йерархията в кухнята, а до крайния потребител трябва да достига най-доброто, опитано и изпитано.

Сретко Средков прогнозира, че до пет години вече ще има ресторанти на много добро ниво и в България, защото страната ни може да отговори на две ключови условия - качествен и пресен местен продукт и майстори кулинари, които печелят голяма популярност в чужбина.

Имат ли младите хора интерес към стойностна  кулинария, може ли световната мода на тикток-готвачи, предлагащи рецепти да открадне преживяването от истинския ресторант и защо трябва да се върнем към културата да ходим по заведения, чуйте в звуковия файл от разговора на Мартин Пенчев с шеф Сретко Средков:

Още от Рубриката за свободно говорене: 

Мартин Пенчев: В едно блато колкото повече тъпчеш, толкова повече потъваш

Рай за стотинки: Мартин Пенчев и Добромир Симов говорят за туристически пазари, копърки и други продукти