И ЕРГЕНЪТ ПРОШЕПНА: "ЩЕ ТИ СКЪСАМ Г**А!"

Така започва Фейсбук постът на Мартин Димитров, препечатан с негово съгласие в Клуб Z, по повод последното заседание на СЕМ и обсъжданите на него възможни санкции за реалити предаването „Ергенът“.

СЕМ готви санкции за „Ергенът“

Коментарът продължава:

„Беше задушно, телата ни лепнеха. Клони бе свела млада бреза. Птици заспали, литнаха. Седна ти. Веднага ѝ казах…Ще ти скъсам г**а! Ще ти скъсам г**а!“

Автор на тази крайно специфична любовна лирика е настоящият председател на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова. Няма да коментирам поетическото майсторство на авторката, но вярвам всички ще приемем и ще се съгласим, че нивото е чувствително по-ниско от това на Яворов.

И ЕРГЕНЪТ ПРОШЕПНА: "ЩЕ ТИ СКЪСАМ Г**А!" "Беше задушно, телата ни лепнеха. Клони бе свела млада бреза. Птици...

Posted by Martin Dimitrov on Thursday, May 19, 2022

Думите, излязли изпод перото на Соня Момчилова, са възпяти от Слави Трифонов — "Ще ти скъсам г**а!" е песен от албума "Ръгай чушки в боба", лансиран през 1993-та и бързо превърнал се в крайъгълен камък на националното опростачване.

Бившият шеф на СЕМ работи в пресцентъра на Гешев

Когато говорим за съвременна българска лирика, някак недопустимо е да подминем още един текст на г-жа Момчилова от същия албум, а именно: "Мама на татко не дава". 

"Мама на татко не дава, защото сме много деца
когато на татко му става, мама го ръси с вода. 
Чудим се двамата с батко как да помогнем на татко."

Мдааа, ако през 93-та норвежците взимаха деца, несъмнено биха прибрали както малкото лирическо геройче, така и батко му, за да ги спасят от налегналата ги мрачна мисъл как да помогнат на възбудения си баща. 

Заседанията на СЕМ ще се стриймват на живо

Опростачването не е едно телевизионно предаване, нито пък е един телевизионен сезон — то е дълъг процес, който има своите основоположници. И — съдейки по текстовете — г-жа Момчилова е сред онези "founding fathers" (в случая, mother) на широкомащабната посткомунистическа операция по засаждането на територията с простотия. В този смисъл — както казваше един приятел — името ѝ може да бъде изписано със златни букви върху леопардови страници. 

Самата г-жа Момчилова определя шоуто "Ергенът" като "интелектуален холокост". И споделя възмущението на зрителите, че предаването има "…обидно за жените и легитимиращо балканския мачизъм съдържание". 

„Карбовски в СЕМ е като Пеевски в ДАНС“ и още реакции

Та, мама на татко не дава, викаш? И като му стане го ръси с вода, викаш? И ние се чудим как да помогнем на възбудения си татко, викаш?

"Телевизията отдавна утвърждава поведенчески модели. Тук не само ориенталщината се онагледява и поощрява, ами се демонстрира кичозен хедонизъм и напудрено епикурейство". 

Това също са думи на Соня Момчилова по повод "Ергенът". А това, че телевизията отдавна утвърждава поведенчески модели, ние много добре го знаем, на собствен гръб сме го установили. Та, именно утвърдените през телевизията поведенчески модели отвориха портата към политиката на Слави Трифонов — същият, който изпя текстовете на същата тази Момчилова. И точно тези поведенчески модели в момента ръгат чушки в избухливо къкрещия боб на Z-патриота Костадин Костадинов.  

Тъй като стана дума за Костадин Костадинов ще припомня, че Соня Момчилова е ЕДИНСТВЕНИЯТ ЧЛЕН НА СЕМ, ГЛАСУВАЛ "ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ" ОТНОСНО СПИРАНЕТО НА РУСКИ ТЕЛЕВИЗИИ В БЪЛГАРИЯ. Всички останали гласуваха "за" спирането им. 

Също така припомням, че Соня Момчилова е в СЕМ от квотата на президента Румен Радев. 

Eвропейският алианс на информационните агенции отстрани ТАСС

Като интелектуална стойност "Ергенът" е на нивото на "песните" на Соня Момчилова. С една малка разлика — през 93-та нямаше кой знае какви опции за превключване на друг канал и тази "интимна лирика" оказваше много по-силно въздействие върху обществото ни.

Иначе прекрасно разбирам колко по-лесно е като председател на СЕМ да се занимаваш с "Ергенът", наместо да обърнеш внимание на новините и публицистиката в електронните медии, пък да видиш колко от тях дезинформират, колко от тях насаждат опасни мнения и колко от тях дават трибуна на антиевропейски, проруски и пропагандни гледни точки. Имате мониторинг в СЕМ, използвайте го и за това.

Просто няма как "Ергенът" да ти е първи приоритет, освен ако не искаш да зададеш тема, която да отклони вниманието от по-важното. А то е: какво правим с нарастващата вълна на проруски национализъм?

Редакцията представя различни гледни точки, възможно е изразеното мнение да не съвпада с редакционната позиция на медията.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм