“В сърцето ми беше целунат театъра. Аз имах такъв стремеж към театъра. Още като ученичка във “Васил Априлов” госпожата ни ни водеше в Младежкия театър. Там започваше целият вълшебен свят за мен. Когато угаснат светлините и оркестърът засвири, потрепери завесата, близната от долни светлини, и започваш вълшебният свят с артистите. За мен не свършваше със спускането на завесата. Аз разказвах вкъщи играейки какво съм гледала.” Това обясни актрисата Мария Стефанова за начина, по който тя е обикнала театъра.

Зорница Христова: Чрез играта детето ще открие уменията, които ще са ценни за бъдещето

“До академията стигнах много странно. Още при първото кандидатстване бях приета. Една вечер пристигна представител на академията у дома и кани майка ми да отидем в академията”, обясни Стефанова и описа жена с огромна черна шапка, оказала се директор на близък до София провинциален театър, която ги посрещнала. Тогава те й предложили да участва в дебютните спектакли на двамата режисьори Асен Траянов и Георги Аврамов. 

"Трябва да се възроди театърът за деца, да има по-силна и по привлекателна детска програма, за да могат повече деца да бъдат пленени от неговата магия" изрази мнението си Стефанова. 

“Дълго време любимата ми дума, когато ми задаваха въпросът в предавания, беше “обич”. Обаче, когато преминах вече през много неща, разбрах че избрах думата “преодоляване”. Трябва да намериш сили да преодолееш всичко”, обясни тя ситуацията, в която е била уволнена от Народния театър преди години. “Протресляха ми душата. Това беше равностойно на физически разстрел. Но когато намериш вътре в себе си за какво да се хванеш и напрегнеш всичката енергия, на която си способен, и когато отново намериш смисъл, полека се изправяш”, допълни тя.

Джесика Удуърт по Дарик: Истинското изкуство е да знаеш кога и как да направиш своето изявление

“Човек трябва да се имунизира автоимунно, защото трябва да реши какво чете и какво не чете”, обясни актрисата за клюките и жълтите вестници.

Мария Стефанова ще получи почетна награда „Икар“ за чест и достойнство. Церемонията по връчване на отличията ще се проведе утре, на 27 март, когато отбелязваме Световния ден на театъра.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм