Ентусиазмът към изборите е спихващ не само във Великобритания - политически и организационни са причините, коментира в предаването „Кой говори” по Дарик радио журналистът от Лондон Мария Спирова.  

„Избирателното законодателство е като един пъзел, който магаре е ритнало и парчетата са се разлетели във всяка посока”, посочи Спирова.

За проблемите при гласуването, пред които са изправени българите във Великобритания, освен избирателното законодателство Спирова посочи и отговорността на Централната избирателна комисия.

 „ЦИК също има голяма вина за забавянето при гласуването на изминалите избори, защото не е създадена да прави глобални избори, а хората там не са експерти по статистика, а политически назначени лица”, каза журналистът. 

За българите във Великобритания, за които стана ясно, че не могат да дадат вота си за евродепутати, Спирова коментира:

 „България обезправи с един замах всичките си граждани във Великобритания” и допълни, че хората във Великобритания също са зависими от решенията на Европейския парламент и като всички останали следва да имат равни права.    

За „изненадата” на тези избори партия „Величие” Спирова заяви, че това е единствената партия, която е искала да се доближи до българите-емигранти в цяла Европа:

„Величие е ново поколение, която първа успя да осребри специфичната носталгия на живеещите в чужбина българи, директно противопоставяйки се на идеята хора с двойно гражданство да не участват в политическия живот”.

 Чуйте още от целия разговор в прикачения звуков файл.