“Трудно мога да отговоря какво точно става, защото аз самата не разполагам с повече информация, освен тази от ДАНС, когато ми се обадиха, за да ми събощят, че срещу всеки от членовете на Обществения съвет са подадени сигнали от Търговска лига във връзка с нашите позиции по отношение на проекта “Мама и аз”. Поради тази причина всички ние - членовете, са налага да се срещнем със служители на ДАНС и да дадем обяснения по този сигнал. Какво точно съдържа обаче той, не мога да кажа, защото не съм се запознала с него”. Това обясни в предаването “Кой говори” на Дарик радио Мария Шаркова - адвокат по медицинско право и част от Обществения съвет  (ОС) за изграждане на Национална детска болница.

Сигналите срещу нея и колегите ѝ от ОС са подадени от "Търговска лига" - инвеститорът на многопрофилна частна болница "Мама и аз" в София. На 30 април т.г. Министерският съвет разреши реализацията на този проект, но след остра обществена реакция, ден по-късно служебният премиер Димитър Главчев разпореди оттеглянето му. Общественото недоволство тогава се съсредоточи върху липсата на активност за изграждане на национална детска болница, но даването на “зелена светлина” за построяване на частна. Сред изразилите позиция бе и Общественият съвет за изграждане на Национална детска болница.

“Аз се чувствам поласкана, защото те (от Търговска лига - бел. ред.) твърдят, че както аз, така и колегите от Обществения съвет, с нашите изказвания пряко сме повлияли на министър-председателя и на Министерския съвет да оттеглят първоначално взетото решение за разрешаване на този инвестиционен проект. Дори най-доволните от мен клиенти като адвокат не са ми правили такъв комплимент относно моите способности да изказвам мнение и да го аргументирам убедително”, каза Шаркова пред Дарик.

Тя допълни, че и прави впечатление, че има “фиксация” точно върху членовете на Обществения съвет.

“Още повече се чувствам поласкана, защото Общественият съвет сме изказвали мнение относно политиката на държавата за детското здравеопазване, но в частност по отношение на този проект се изказаха и други неправителствени организации, както и президентът Румен Радев и редица политици, включително г-н Делян Пеевски. Виждате, че фиксацията не е върху която и да било неправителствена организация или отделни политици, а е единствено върху членовете на Обществения съвет, за които се изтъква, че имат някаква изключително убедително позиция и едва ли не са повлияли на министър-председателя и на Министерския съвет”, обясни адвокатът по медицинско право.  

Тя уточни, че всички от Обществения съвет или вече са извикани и са се явили в ДАНС, или това предстои да се случи. Шаркова допълни, че има подадени сигнали, включително и срещу членове на Обществения съвет, които никога не са изразявали публично позиция за частната детска болница, но “явно някои дори с мълчанието си успяват да бъдат убедителни по логиката на жалбоподателя”.

“В публичните си изяви аз неведнъж съм критикувла и първото и последвалото (решения на МС - бел. ред.), най-вече заради обстоятелството, че бяха взети на тъмно, без обществото да бъде уведомено какво се случва”, каза Шаркова. 

Тя подчерта, че всъщност решенията “на тъмно” са най-големият проблем, защото ако веднъж се вземе такова решение, утре може същото да се повтори. Шаркова уточни, че никога с членовете на ОС не са се противопоставяли на частната инициатива или инвестиции, а действията им са били насочени към това да се се повдигнат въпроси, които са свързани с кадровата обезпеченост, качеството на детското здравеопазване, осигуряването на достъпна медицинска помощ на всички деца и пр. 

“След като беше взето такова решение (от МС - бел. ред.), постъпи публична информация от Национална агенция “Медицински надзор”, така и ОС се снабди с документи, въз основа на които е взето такова решение чрез Закона за достъп до обществена информация. Това е една процедура, която се е разтегнала в период от около две години. Т.е. това не е нещо, което изведнъж се е появило от нищото, така че министър-председателят и въобще МС, който е взел това решение трябва да е бил запознат с всички факти и обстоятелства”, каза Шаркова.

Тя уточни, че поради различните ресори на министрите в кабинета е обяснимо, че част от тях не знаели детайли, но това е процедура, която протекла, според Закона за лечебните заведения и са били извършени съответните анализи и министър-председателят следва да се е запознал с тях, преди да вземе решение.

Запитана дали заради корпоративни интереси няма у нас национална детска болница, Шаркова отговори, че първите инициативи за изграждане на такава са от годините, в които самата тя е била дете. 

“Има комбинация от преплитане на различни по вид интереси, които са надделява в различни периоди от време, и освен това и липса на каквато и да било приемственост и идея от администрацията, като допълнителен фактор може да добавим и тази каскада от избори, която променя  политическата обстановка и притеснява политиците да предприемат смели ходове, чрез които да реализират важни стратегически въпроси, сред които е и детското здравеопазване. Да, вероятно и корпоративни интереси оказват влияние върху реализирането на този проект”, каза Шаркова.

Тя уточни, че създаването на Обществения съвет е имал за цел именно да осигури прозрачност при изграждането на тази болница. Шаркова опроверга и слуховете, че членовете на ОС получават някакви облаги.

По-късно през деня от "Търговски лига" разпространиха съобщение до медиите, в което обвиниха Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница в арогантност и упражняване на натиск върху българското правителство за прекратяване на частния проект.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.