“Търговска лига” - инвеститорът на многопрофилна частна болница "Мама и аз" в София обвини Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница в арогантност и упражняване на натиск върху българското правителство за прекратяване на частния проект.

Позицията идва в отговор на публични изяви на членове на ОС, които съобщиха, че срещу тях има подадени сигнали в ДАНС от “Търговска лига”. Пред Дарик радио днес един от членовете му адвокат Мария Шаркова обясни, че е получила обаждане от агенти в ДАНс, които я привикали за обяснение. Викани били и членове, които никога не са изразявали публично позиция.

Според “Търговска лига” обаче,  членовете на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница „арогантно, без никакво правно и фактическо основание, симулираха обществен натиск на 30 април и 1 май тази година, за да принудят служебния премиер да отмени законосъобразното и правилно Решение № 318 на МС от 30 април 2024 г. за одобряване на съвременната многопрофилна „Мама и Аз“ в София с малко педиатрично отделение“.

На 30 април Министерският съвет разреши изграждането на частна детска болница “Мама и аз”,  а ден по-късно след силно обществено недоволство, служебният премиер Димитър Главчев разпореди оттеглянето на решението на кабинета.

„Устойчива политика в здравеопазването означава стриктно спазване на закона, неговото тълкуване от позициите на здравия разум, ненамеса в работата на държавните органи, постоянно насърчаване на конкуренцията по качество и сътрудничеството между всички лечебни заведения, а напоследък и разобличаване на политиканстващите популисти и други „разбирачи“, които лично нищо или почти нищо не са постигнали досега в детското и общото здравеопазване“, пише в позицията на “Търговска лига”.

В становището се посочва още, че “в търсенето на евтина, често глупава, реклама за себе си и техните платформи, тези лица и до днес, използват тирада от инсинуации, лъжи, фалшиви новини и брутално неверни твърдения, които ние разобличихме многократно“.