Тази вечер от 19.00 часа в София ще се проведе протест в защита на правата на транс и интерсекс хората в България под надслов “С Габи срещу системата”. Повод е гладната стачка на Габриела Банкова, трансжена, на която съдът вече 2 години отказва смяна на документите и тя продължава да фигурира в системата като човек от мъжки пол. На 14 ноември Габриела обяви гладна стачка пред Съдебната палата с искане дискриминацията към нея и хората като нея да спре. Реакции от институциите не последваха - освен проверки и дори полицейски арест. Повече за своята битка разказа самата Габриела в предаването "Кой говори" по Дарик радио, а в студиото при Мария Черешева бяха Мануела Попова и Робин Златаров от фондация Bilitis, които разказаха за исканията на протеста и проблемите на транс хората у нас. 

"Различие" не е коректна дума. Ние сме напълно еднакви с другите хора. Транс хората сме същуствували винаги в България, но допреди 2, 3 години са живели в относителен мир, а сега веме сме дискриминирани, обиждани и унижавани", заяви Габи.

"Това е политическа цел. Има хора, които денонощно са с мен пред Съдебната палата, за да ме пазят. Не съм имала проблеми. Почти никой  т народа не смята, че това за което аз съм застанала, е нередно. Деца на по 14 години, които твърдят, че са за избиването на евреите, за избиването на транс хората, дойдоха и казаха някои неща, но дори те нямат смелост да извъшат някакви физически действия, за да защитят думите си", разказа тя.

"Бях арестувана незаконно и без основание, защото не предоставих документи за идентификация, защото те са унизителни за мен. Полицаите, които ме арестуваха, се държаха добре и уважително с мен, но техният старши инспектор се държеше изключитлно грубо, нарече ме "същество" многократно и фурсира полицаите да ме съблекат гола за обиск, който беше ненужен. Същият инспектор нареди, че трябва да ме обискира мъж", сподели Габриела.

"Всички се притесняваме за Габи и здравето й и ще продължава да има протести по темата, докато не получим една истинска процедура за смяна на документите в България. Аз също се идентифицирам като транс небинарен човек. Тази процедура може да трае до 5 години. Много вероятно е съдът да изисква много неща, само за да ми откаже. Това ме спира да стартирам такава процедура. От тази година имаме 3 позитивни решения на съда от много други, които са негативни. Отказите се увеличиха от 2018 насам, което прави да изглежда, че процедурата дефакто е невъзможна", каза Робин.

"Негативното решение много често се обвързва с връзката на морала и религията. Случаят с Габи е именно такъв. Ние живеем в светска държава и когато един човек бива припознат като пола, с който се представя, това създава изключително големи трудности. Това са чисто административни процедури, които не са свързани с християнството. Хората се сблъскват с едни патови ситуации, които нямат връзка с религията", уточни Мануела.

"Откакто навлезе понятието "джендър", виждаме много повече съпротива и престъпления срещу транс общността. От тази година със сигурност решенията, които са позитивни за промяна на половия маркер в личните документи, драстично намаляха. Транс хората са намирали начин да съществуват преди. Това е присъщо за много малцинствени групи. Целта на всяка малцинствена група е да оцелее в обществото, което се опитва да я подтисне", добави тя.

"Целият процес е толкова личен и едновременно с това толкова публичен, тъй като постоянно ти се налага да се разкриваш. Аз лично се срещам с омраза по улиците. Редовно чувам думите „това какво е”, плюли са ме, преди няколко месеца хвърлиха по мен яйце. Тази омраза има ефект, мен ме беше страх да излизам по улиците. Много от нас живеят в постоянен страх", каза Робин.

"Много хора плащат много висока цена на това да бъдат себе си. Представете си колко тъга и разочарование трябва да си събрал в себе си, за да успееш да изплуваш над тази омраза и да застанеш с лицето и името си и да заявиш, че си транс човек и искаш права. Случаят на Габи не е един. Страхотно е да виждам как хората се борят за себе си. Вярвам, че българите искат да разберат и когато им обясним, че става върос за един съвсем обикновен човешки живот, който не цели да навреди на никого, виждам, че мненията се променят и това е прекрасно. Транс хората в България заслужават справедлив живот", категорична е Мануела.

"Когато се говори за права на ЛГБТ хората, най-често се говори за правата на гей хората. Тоест, имаме напредък, но той се случва в по-разпознаваемата част на нашата общност, докато на заден план почти винаги дори и исторически са оставали транс хората. Трудно е да се обясни на някой друг нещо, което ти никога не си чувствал и заради това солидарността остава на заден план. То не е чак такава философия, най-малкото това, на което сме способни ние като хора, е да не съдим или просто да подминем. Аз лично съм писала до много политически партии, на посолства, за да говорим какво става в момента в България. В момента гледаме как една жена умира, не как една жена протестира. Нас всички ни е страх. Никой не отиде да я види. Бях свидетел на депутат, който я подмина", разказа Мануела.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм