Върховният административен съд отмени като неправилно решение на Административен съд София-град по административно дело т 2022 г., с което е отменено решение на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) от 10.06.2022 г. във връзка с жалба, подадена срещу певицата Милена Славова от две физически лица и Младежката ЛГБТ организация “Действие“.

Повод за жалбата през КЗД става публикация на певицата в личния ѝ Фейсбук профил, където е публикуван текст със следното съдържание: „Сигурна съм, че не подкрепям гей парадите! Горко на нормалните хора, задушаваме се вече от наглостта и парадирането на разни извратеняци. И не се извинявам за думите си“.

Позицията на ВАС предизвика възмущение в ЛГБТ организацията "Действие", които излязоха с позиция по темата: 

"С решение от вчера (10.10.2023 г.) Върховен административен съд затвърждава практиката на върховните съдилища в България да отричат съществуването и правото на личен и семеен живот, и на човешко достойнство на ЛГБТИ хората в България.

След решението на ОСГК на ВКС, с което ВКС затвориха пътя на утвърждаване на юридическия пол на транс хората.

След като ВАС отхвърли иска на БЕБЕ САРА, въпреки решението на Съда на ЕС, с което трябваше да се съобрази, днес идва това.

Според Върховния административен съд изказването на Милена е лично мнение и не засяга цялата ЛГБТИ общност.

Приятели, Милена не е невинна, позицията ѝ на ненавист срещу ЛГБТИ общността кристализира в тези две поредни години, в които тя се съюзи с крайно десни националистически партии и лица. Напротив, поведението на г-жа Славова дава цялостна ценностна оценка на нашата общност и тази оценка има за цел да създаде стереотип на обществено поведение, което да стигматизира цялата ни общност.

Ние не сме носители на пороци и с организирането си, и участието си в София Прайд, не се натрапваме, а защитаваме правото си да бъдем пълноправни граждани на тази държава. За съжаление, ВАС и Комисията за защита от дискриминация не могат да го разберат и се страхуват да застанат на страната на правото!

И като извинение, което да поднесем на Славова, ВАС ни осъжда да платим 270 лева разноски на КЗД и 1500 лева за адвокатските разноски на Милена Славова.

Обръщаме се към вас, с молба да ни помогнете да съберем тези 1770 лева. Нека докажем, че сме общност и че заедно ще се справим с тази несправедливост.

Може да дарите чрез банковата сметка на организацията:

Младежка ЛГБТ организация Действие

IBAN: BG20UNCR70001523122810

Както и чрез PayPal www.paypal.com/donate?hosted_button_id=CD8XRD7VLHN2Q"