Върховният административен съд отмени като неправилно решение на Административен съд София-град по административно дело т 2022 г., с което е отменено решение на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) от 10.06.2022 г. във връзка с жалба, подадена срещу певицата Милена Славова от две физически лица и Младежката ЛГБТ организация “Действие“.

Повод за жалбата през КЗД става публикация на певицата в личния ѝ Фейсбук профил, където е публикуван текст със следното съдържание: „Сигурна съм, че не подкрепям гей парадите! Горко на нормалните хора, задушаваме се вече от наглостта и парадирането на разни извратеняци. И не се извинявам за думите си“.

Тази публикация е обсъждана в интервю с Милена Славова, което е излъчено на 22 юни 2021 г. в ефира NOVA в предаването „Здравей, България”, в което тя разяснява своето мнение, използвайки и изразите: „Ние ви гледаме, въпреки че не искаме“, „Виждат ви много хора, които не искат да ви виждат. И деца.“, „Натрапвате се“, „Вие сте арогантни“, „Защо трябва да се парадира с това? Аз парадирам ли с това, че харесвам мъже? Защо трябва да се парадира? Това е много лично нещо.“ „Тези деца нямат избор. Където ги заведат, там отиват“.

Именно публикацията и изказванията са възприети от двете физически лица и Младежката ЛГБТ организация “Действие“ като съдържащи обидни определения и безпочвени обвинения в аморално поведение, насочени към ЛГБТ общността въз основа на защитен признак „сексуална ориентация“, представляващи „тормоз“, поради което те са сезирали КЗД с искане да бъде установено нарушение на забраната за дискриминация под формата на „тормоз“, обясняват от ВАС. 

Съдът твърди, че след “задълбочено и всестранно обсъждане на всички относими факти комисията е приела, че публикацията и изказването представляват личното мнение относно „София прайд 2021“, което не е проява на пряка дискриминация към ЛГБТИ лица, не съдържат оскърбителни квалификации, насърчаване към извършване на дискриминация, респективно не осъществяват състава на тормоз, подбуждане и преследване по смисъла на ЗЗДискр”.

КЗД се произнася със свое решение, че не е налице дискриминация и заради това двете физически лица и Младежката ЛГБТ организация “Действие“ подават жалба против решението на КЗД пред Административен съд София – град. Първоинстанционният съд е уважалил жалбите и е върнал акта на комисията за ново произнасяне. Милена Славова и Комисията за защита от дискриминация от своя страна подават касационни жалби пред Върховния административен съд против решението на Административен съд София-град.

Върховните магистрати приемат, че цялостното поведение на касационната жалбоподателка Милена Славова демонстрира разграничението, което тя прави между „участници в гей паради“ и „лица с хомосексуална ориентация“. “В неодобрението на гей парадите, изразено с ярък езиков изказ, не се забелязва вложен смисъл за отричане на правото на самоопределение на част от участниците в гей парадите. Това очевидно не е с цел накърняване достойнството на конкретно лице поради неговата сексуална ориентация, а още повече това неодобрение е в състояние да създаде по принцип враждебна, принизяваща, унизителна, обидна или застрашителна среда спрямо лица с хомосексуална ориентация като обособена група”, тълкуват магистратите.

“Общественото положение на Милена Славова не предполага притежаване или стремеж към придобиване на официална публична власт, чрез която тя да е в състояние да налага мнението си при регулиране на обществени отношения, включително и относно провеждането на гей паради, за разлика например от кмета на Москва и кмета на Варшава, станали повод за образуване пред ЕСПЧ на делата Alekseyev v. Russia и Bączkowski and Others v. Poland. 

Публичният й образ на човек с алтернативно на общественото мнение също a priori изключва възможността тя да създава стереотип на обществено поведение, което стигматизира група лица на основаната на сексуалната им ориентация, насажда по отношение на тях враждебност, непоносимост и нетърпимост. Ясно изразеното разбиране на автора на изявленията за липсата на хомогенност на ЛГБТ общността и поддържане на устойчиви позитивни лични отношения с отделни нейни представители, също са решаващи за извод, че инцидентното използване на отделни фрази с негативно съдържание не достига „определено ниво“ и „праг на суровост“ за определянето им като проява на дискриминация. 

Формата и контекста, в който са направени изказванията, а именно тяхната персонализация към отделни прояви (гей парад) и отделни участници в тях (точно описание с външен вид и конкретна постъпка) са показателни за това, че те не са насочени към основен аспект на идентичността на ЛГБТ общността и не са били в състояние да засегнат човешкото достойнство на нейните представители”, обобщават от ВАС

Решението не подлежи на обжалване.

Позицията на ВАС предизвика възмущение в ЛГБТ организацията "Действие", които излязоха с позиция по темата: 

"С решение от вчера (10.10.2023 г.) Върховен административен съд затвърждава практиката на върховните съдилища в България да отричат съществуването и правото на личен и семеен живот, и на човешко достойнство на ЛГБТИ хората в България.

След решението на ОСГК на ВКС, с което ВКС затвориха пътя на утвърждаване на юридическия пол на транс хората.

След като ВАС отхвърли иска на БЕБЕ САРА, въпреки решението на Съда на ЕС, с което трябваше да се съобрази, днес идва това.

Според Върховния административен съд изказването на Милена е лично мнение и не засяга цялата ЛГБТИ общност.

Приятели, Милена не е невинна, позицията ѝ на ненавист срещу ЛГБТИ общността кристализира в тези две поредни години, в които тя се съюзи с крайно десни националистически партии и лица. Напротив, поведението на г-жа Славова дава цялостна ценностна оценка на нашата общност и тази оценка има за цел да създаде стереотип на обществено поведение, което да стигматизира цялата ни общност.

Ние не сме носители на пороци и с организирането си, и участието си в София Прайд, не се натрапваме, а защитаваме правото си да бъдем пълноправни граждани на тази държава. За съжаление, ВАС и Комисията за защита от дискриминация не могат да го разберат и се страхуват да застанат на страната на правото!

И като извинение, което да поднесем на Славова, ВАС ни осъжда да платим 270 лева разноски на КЗД и 1500 лева за адвокатските разноски на Милена Славова.

Обръщаме се към вас, с молба да ни помогнете да съберем тези 1770 лева. Нека докажем, че сме общност и че заедно ще се справим с тази несправедливост."

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм