За първи път в България изложбата „Македония в карикатури“ на Александър Божинов се представя в Хасково, като докакини са галерия „Форум“ и общината. Експозицията се осъществява със съдействието на Институт за културно наследство България - Италия. Тя бе открита от председателя на института Мариела Павлова. 


Автор на творбите е Александър Божинов, определян от критиката и публиката, като баща на българската сатирична политическа карикатура. Всички карикатури са рисувани и представяни през 1930 г. Посветени са на исторически събития, характеризиращи десетилетието след Първата световна война, когато България изживява краха на идеята за национално обединение. Характерното за карикатурите на Александър Божинов е, че под всяка провокативна графика той поставя свой текст с коментар.


Партньори по проекта са Университетът по библиотекознание и Институтът за стратегически идеи и анализи. 


„Всички проекти, които УниБИТ през тази и следващата година ще реализира в областта на културно историческото наследство на България, ще започват от Хасково“, съобщи Мариела Павлова. Тя подчерта, че партньорството с общината и в частност с галерия „Форум“, е изключително ползотворно и именно за това първа хасковската публика ще се наслаждава на културните проекти на института и УниБИТ.


Изложбата „Македония в карикатури“ на Александър Божинов ще остане в галерия „Форум“ до края на месец февруари.