Новото поколение български композитори, събрани в един концерт, ще представи в зала “България” Русенската филхармония под диригенството на Маестро Димитър Косев. Специалният подбор на програмата е осъществен именно от главния диригент на Държавна опера-Русе. В програмата са включени: 

Ангел Заберски – син: „Фантазия“ „Три симфонични картини“
Румен Бояджиев – син:
„Ледената кралица“ – симфонична увертюра (световна премиера)
Васил Бележков:
„Боса копа“ – за саксофонен квартет и симфоничен оркестър
Георги Стрезов:
Сюита по музиката на филма „Петя на моята Петя“
Минко Ламбов:
откъси от балета „Буря“
Георги Андреев:
Две части от камерна сюита „Феникс“
Добромир Кисьов:
„Ръченична фантазия“ (световна премиера)

“Това е една моя идея. Реших да събера композитори от последната генерация на българското композиторско творчество в един концерт. Някои от произведения ще бъдат изпълнени за първи път. Това е своеобразен празник на българската музика. Концертът “Ново поколение” трябва да е ежегодно събитие за Русенска опера и всяка година да има нови композитори с нови произведения. Дори след време искам да направя конкурс за написване на ново българско произведение”, каза в ефира на Дарик Димитър Косев.

На сцената ще излязат солистите: Борислав Йоцов – кларинет, Явор Гайдов – сопран саксофон, Горан Ташев – алт саксофон, Димитър Бакърджиев – тенор саксофон, Атанас Хаджиев – баритон саксофон. Концертмайстор – Смиляна Лозанова.

Концертът ще бъде изпълнен на 24 юни от 19 часа в зала “България” в рамките на 53 МФ “Софийски музикални седмици”. А пред русенската публика - на 27 юни в зала “Филхармония” (Дом на културата).

Под диригентската палка на Косев Държавна опера - Русе открива този петък /17 юни/ от 20.30 часа фестивала “Сцена край реката” на реновираната сцена на Летния театър в Русе. Началото ще бъде поставено с мащабната продукция “Луд Гидия”, в която ще участва и ансамбъл “Кукери”.

Цялото интервю с Маестро Димитър Косев чуйте в прикачения звуков файл: