“Властта закъсня с действията си срещу “Възраждане” и резултатите ги виждаме вече по улиците. Във всяка демократична държава подобен вид действия и режими са забранени в самата Констутуция. И това не е случайно, защото по този начин, уж безобидно, се изграждат едни от най-страшните режими, които историята помни. Друг е въпросът дали България помни”. Това заяви в “Кой говори” по Дарик радио Кремена Кунева, политик, бивш депутат от ДБ. 

Формациите в Народното събрание осъдиха езика на омраза на „Възраждане“

Тя обясни, че за служебните правителства явно справянето с “Възраждане” не е било належащо и допусна, че е възможно да е било в синхрон с политиката за разделяне на обществото. “Защото такова общества се контролират по-силно. Насятата омраза може да се ползва за различни цели”, уточни Кунева.

Момчил Дойчев по Дарик: Българите искат Европа, не Евразия! Свестните хора са повече от фашистите от „Възраждане“

“Какво чакаме - първото истинско насилие, първото истинско убийство по улиците? Призивите на такова високо ниво, включително от трибуната на НС и от национални медии, подклаждат една част от обществото. Която част в момента явно не може да отсее истината и неистината и къде свършва свободата на словото. Тези групи хора се използват от лидерите на “Възраждане”, за да бъдат техните камикадзета”, заяви ексдепутатът.

“Замъглено от тупане в гърдите”. 100-те национални дефекта от Самуил Петканов: Човеколюбието

Кунева е убедена, че Костадинов едва ли има смелостта да прави подобен вид действия, за каквито настройва електората си. 

“Хората не трябва да генерират омраза един към друг, защото тя ще възпламени много лесно насилието”, смята политикът. И подчерта, че всяка политическа сила се опитва да вземе от ситуацията каквото може. 

“Не може насилието да става норма”. МС определи “Възраждане” като неофашистка партия

“Отвратена съм, че партия като ГЕРБ, която носи своите тежести заради огромни съмнения за корупция, но се нарежда като демократична партия… Как е възможно лидерът й да каже, че не вижда нищо лошо в партия “Възраждане” и в това, в което тя се е превърнала”, попита реторично Кунева.

“Травма, която остава задълго - как бягаш и викаш “помощ“: Тийнейджърки бяха тормозени след София Прайд

Тя припомни, че преди десет години, например, когато имаше сходни с призивите на Костадинов от страна на Волен Сидеров, нямаше война в Украйна, “а сега имаме меката почва за сериозното развитие на античовешки идеологии… Добре е хората да четат малко повече, да се запознаят как се ражда нацизмът, как започва във време, в което хората са били в технологичен и интелектуален напредък”.

„Фашизмът не е патриотизъм“: Протест срещу „Възраждане“ пред президентството (видео и снимки)

“Защо не видяхме пресконференция на институциите, която да покаже, че има силата да защити хората, искащи да се движат свободно и да гледат филм”, попита Кунева.

Относно агресията, на която бяха подложени хора във Варна, които се опитаха да гледат филма “Близо”, Кунева каза, че реакцията на държавата е ”абсолютно подценяване на ситуацията е и неадекватност на съответния министър как да реагира. И в крайна сметка свободните хора не можаха да гледат филм”. 

Разгневилият “Възраждане” филм “Близо” спечели престижната награда на публиката LUX

Според нея ДАНС незабавно трябва да започне проверки, “да видим един официален брифинг на съответните органи, да кажат какво ще предприемат, да видим, че има институции, които защитават нашата страна”.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм