Препоръката на Европейската комисия за предоставяне на статут на страна-кандидатка за членство в ЕС на Босна и Херцеговина представлява предложение към гражданите на страната, но също така идва с "големи очаквания" за постигане на осезаем и видим "напредък по необходимите реформи", заяви еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи след среща с членовете на президентството на Босна и Херцеговина, съобщи БГНЕС, позовавайки се на N1.

Илхан Кючюк в Скопие: За либералите в ЕС е важно разширяването да продължи

"Ние правим това за народа на Босна и Херцеговина. Ние сме много прозрачни, защото нашата препоръка е много ясна. Искаме Босна и Херцеговина да получи статут на кандидатка още сега. Но това е и препоръка, която идва от наша страна с големи очаквания. Пътят към ЕС е отворен, но е необходимо страната ви да постигне резултати. Очакваме тези стъпки да бъдат предприети незабавно. Сега политическите лидери на тази страна трябва да превърнат това в реалност за народа на тази страна", каза Вархеи.

Според еврокомисаря по разширяването той е дошъл в Босна и Херцеговина "в критичен момент".

Борел: Имаме споразумение между Косово и Сърбия

„Всички ние в ЕС, в съседство, нашите партньори и съюзници, се намираме в средата на геополитически смут, който е предизвикан от една война толкова близо до нас. В тези неспокойни времена наш изключителен стратегически интерес и необходимост е да укрепим всички наши партньорства и се нуждаем от надеждни, сигурни съюзници в нашето съседство. Необходимо е да напредваме по-бързо в изпълнението на общия ни положителен дневен ред", заяви Вархеи.

Официалният представител на ЕС отбеляза, че наскоро Европейската комисия е препоръчала предоставянето на статут на кандидат за членство в ЕС на Босна и Херцеговина и че той е дошъл в Сараево, за да обсъди "как да направим това“.

Улесняване на процедурите за придобиване на гражданство в Германия

„Решението дали да се предостави на Босна и Херцеговина статут на страна-кандидатка за членство в ЕС в крайна сметка ще зависи от държавите-членки на ЕС“, каза Върхеи.

"Разбира се, вашата роля е решаваща, за да стане това реално, осезаемо и видимо. Така че да можем да съобщим за напредъка преди декемврийското заседание на Европейския съвет тази година, на което силно се надяваме да бъде взето положително решение и да бъде предоставен статут на кандидат за членство на Босна и Херцеговина", подчерта Вархеи.

САЩ: Косово да отложи решението за номерата с година

Той обаче отбеляза, че за да се случи това, отиващият си Съвет на министрите на Босна и Херцеговина трябва да приеме всички предстоящи мерки за напредък към ЕС, а председателството трябва да гарантира, че интеграцията в ЕС и 14-те ключови приоритета, които Европейската комисия определи за Босна и Херцеговина по отношение на реформите, трябва да бъдат приоритет за новоизбраното правителство през следващите 4 години.

„Предвид предизвикателствата и предстоящите задачи, разбира се, насърчих членовете на председателството да увеличат усилията си и да създадат среда на доверие, конструктивен диалог и добро сътрудничество. За да може председателството да стане още по-ефективно, както е било в миналото", заяви Вархеи.

Напрежението между Косово и Сърбия расте. От ЕС предупреждават за риск от ескалация

Той приветства "положителното развитие", настъпило след препоръката на ЕК, като отбеляза, че то е много окуражаващо.

"Виждаме, че през последните 6 седмици нещата се движат по-бързо от всякога. Надявам се, че това само ще се ускори още повече. Защото имам голямо доверие и очаквания към ръководството на Босна и Херцеговина. В противен случай не бихме се ангажирали по този начин", заяви Вархеи.

Председателят на президентството на Босна и Херцеговина Желка Цвиянович заяви, че е информирала Вархеи за процеса на създаване на правителство в страната. Цвиянович заяви, че правителството на босненската единица Република Сръбска (РС) ще проведе учредителното си заседание през следващите 10 дни и изрази надежда, че другата полуавтономна единица - Федерацията (ФБиХ) - ще приключи този процес през следващите няколко седмици.

Няколко хиляди косовски сърби протестираха в Митровица

Членът на бошняшкото председателство Денис Бечирович заяви, че е настъпил моментът да се предприемат необходимите стъпки за постигане на напредък по този въпрос, като се аргументира, че това не е било направено от тези, които управляваха страната преди последните избори.

"Време е да направим положителен завой", подчерта Бечирович, като добави, че срещата с Вархеи е била "окуражаваща" и че предоставянето на статут на Босна и Херцеговина като кандидатка за ЕС ще представлява нов тласък за реформите в страната.

"ЕС няма да се адаптира към стандартите и критериите на БиХ, а ние ще се адаптираме към стандартите и критериите на ЕС", заключи той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм