Решението на косовското правителство за регистрационните номера трябва да бъде отложено поне за една година и през това време Косово и Сърбия трябва да решат най-важните въпроси. Това заяви посланикът на САЩ в Белград Кристофър Хил, цитиран от сръбската телевизия "N1".

"Регионът се нуждае от умиротворяване", заяви Хил по време на посещение в Института по молекулярна и инженерна генетик в Сърбия. "Необходимо е да се решат най-дългосрочните проблеми, така че сърбите в Косово да знаят как ще изглежда животът им. Косово също така трябва да има перспектива от гледна точка на международната позиция".

Косово отлага с 48 часа глобите за граждани със сръбски регистрационни номера

БГНЕС припомня, че на последната среща Курти-Борел-Вучич не се постигна споразумение за регистрационните табели. Вчера Косово се съгласи да отложи налагането на глоби за сръбски регистрационни номера на автомобилите с 48 часа. Говорителят на Европейския съюз Петер Стано заяви, че този период ще бъде използван, за да се продължат преговорите между двете страни.

Министър-председателят на Косово Албин Курти също излезе с коментар след отлагането на глобите, припомняйки събития, довели до ескалация на конфликта, съобщи „Periscopi“.

„През септември 2021 г. сръбските сили се събраха около Косово, руснаците също ги инспектираха. Оттогава досега 6 месеца се водеха преговори между нашите екипи, при които експертите стигнаха до заключението, че са възможни 8 модела, а страните бяха помолени да изберат предпочитания модел. Ако страните не изберат един и същ модел, преговорите ще трябва да продължат“, каза той. „Ние предпочетохме 3 модела, но Сърбия счете всички тях за неприемливи“.

Напрежението между Косово и Сърбия расте. От ЕС предупреждават за риск от ескалация

„Сега даваме още 48 часа поради големите опасения на САЩ относно възможността за нарушаване на мира и сигурността и смятаме, че 48 часа са достатъчни“, допълни Курти.

Косовският премиер нарече издаваните от Сърбия регистрационни номера „табели на Милошевич". Освен това той не даде никаква яснота какво ще последва след изтичането на допълнителното време.

"Часовете текат, това е вярно, но до последната минута не можем да кажем какво ще се случи, когато изтече срокът", каза той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм