Представителите на Белград и Прищина са постигнали споразумение по въпроса за регистрационните номера, потвърди върховният представител на ЕС Жозеп Борел. Той допълни, че страните вече могат "да се концентрират изцяло върху предложението за нормализиране на техните отношения“.

"Имаме сделка! С голямо удоволствие мога да съобщя, че основните преговарящи на #Косово и #Сърбия, с посредничеството на ЕС, се споразумяха за мерки за избягване на по-нататъшна ескалация и за пълно концентриране върху предложението за нормализиране на отношенията им", написа Борел в Twitter.

САЩ: Косово да отложи решението за номерата с година

"Сърбия ще спре да издава регистрационни номера с имената на градовете в Косово, а Косово ще спре по-нататъшни действия, свързани с пререгистрацията на превозни средства".

„Ще поканя страните през следващите дни, за да обсъдим следващите стъпки“, каза Борел.

Преговарящият от Прищина Бесник Бислими заяви, че след споразумението "трябва да продължат интензивните разговори по предложението на ЕС, подкрепено от Германия и Франция, за пълно нормализиране на отношенията".

Косово отлага с 48 часа глобите за граждани със сръбски регистрационни номера

В същото време той благодари на пратеника на ЕС Мирослав Лайчак и на партиите за тяхната упорита работа.

В началото на срещата Мирослав Лайчак каза, че се надява днес да успеят да намерят решение за деескалация на напрежението. 

Косово планираше от днес да започне да налага глоби на около 10 000 сръбски шофьори, които продължават да използват издадени в Сърбия регистрационни номера.

Предишният опит за договаряне - между премиера на Косово Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич в понеделник - се провали и Косово беше принудено да отложи влизането в сила на глобите с 48 часа по настояване на САЩ.

Напрежението между Косово и Сърбия расте. От ЕС предупреждават за риск от ескалация

Президентката на Косово Вьоса Османи благодари на Вашингтон за съдействието. "Подкрепата им за процеса на диалог между Косово и Сърбия е незаменима. Косово е благодарно", написа тя в Туитър.

САЩ приветстват споразумението между Сърбия и Косово за слагане край на близо двегодишния спор за регистрационните номера в Северно Косово, заяви в комюнике говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм