Няколко хиляди етнически сърби се събраха днес, 6 ноември, на протест в Косовска Митровица, след като спор за регистрационните номера на автомобилите засили продължаващото напрежение между Сърбия и нейната бивша провинция Косово, предаде Асошиейтед прес.

В митинга, който премина без инциденти, участваха около седем хиляди души, информира АП.

Косовски сърби подадоха оставки от постове в бившата сръбска провинция

Решението на правителството в Прищина постепенно да забрани използването на регистрационни табели от Сърбия разгневи косовските сърби, повечето от които не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово. 

В събота косовските сърби изтеглиха всички свои представители от държавните и местните институции заради решенията на властите в Прищина.

Сръбското правителство, подкрепяно от Китай и Русия, също отказва да признае държавността на Косово. Съединените щати и техните съюзници признават Косово за независима държава.

Забелязани дронове: Сръбските въоръжени сили са в повишена готовност

Протестът започна с изпълнение на сръбския национален химн, съобщи сръбската национална телевизия РТС, цитирана от ТАСС. Пред събралите се говориха редица представители на косовските сърби, включително директорът на Северната регионална полицейска дирекция Ненад Джурич, който беше уволнен от властите в Прищина заради това, че е отказал да издава глоби на косовски сърби, които не са сменили старите регистрационни табели на автомобилите си с такива, които са издадени от косовските държавни власти. Джурич призова съгражданите си да се борят за мир и свобода в собствената си земя.

Политическите лидери на косовските сърби заявиха, че полицаите, съдиите и другите държавни служители няма да се върнат на работните си места, ако косовското правителство не промени политиката си по отношение на регистрационните номера.

Фон дер Лайен: Косово заслужава визите да отпаднат, изпълнени са всички условия

Лидерите на партията Сръбска листа Игор Симич и Горан Ракич заявиха, че Прищина от години нарушава Брюкселските споразумения, докато положението на сръбското население непрекъснато се влошава.

"Искаме мир, мир, мир и само мир! Не се поддавайте на провокации, ще продължим борбата си само с мирни средства, докато Прищина не изпълни задълженията си по Брюкселските споразумения и не отмени незаконните мерки, ограничаващи свободата на движение", заяви Горан Ракич, цитиран от ТАСС.

"Ние сме на нашата земя и няма да се откажем", заяви още Горан Ракич, цитиран от АП. „Няма оттегляне. Да живее Сърбия“, е заявил той на митинга, цитиран от АП.

Косово отлага пререгистрация на автомобилите

От събота цялата северна част на Косовска Митровица, населена с косовски сърби, е украсена със сръбски трикольори и държавните символи на Сърбия, информира ТАСС.

Въпросът за независимостта на Косово предизвика война през 1998-99 г., в която загинаха около 13 000 души. Сърбия започна брутални репресии, за да потуши сепаратисткия бунт на етническите албанци. През 1999 г. НАТО бомбардира Сърбия, за да сложи край на войната, припомня АП.

И на Сърбия, и на Косово беше казано, че трябва да нормализират отношенията си, за да напреднат в усилията си за присъединяване към Европейския съюз. Преговорите с посредничеството на ЕС обаче са в застой, което поражда опасения за нестабилност повече от две десетилетия след конфликта, отбелязва агенцията.

Сърбия е заплашена от хуманитарна криза заради нараснал брой мигранти

Мярката за смяна на регистрационните табели влезе в сила във вторник, като косовските власти заявиха, че прилагането ѝ ще бъде постепенно. В рамките на три седмици властите в Прищина ще отправят предупреждения към етническите сърби, запазили старите си регистрационни номера.

През следващите два месеца те ще бъдат глобявани, ако не са сменили номерата, като размерът на глобата е 150 евро. През други три месеца - до 21 април, ще могат да шофират само със заменени временни местни номера, а след това косовската полиция ще започне конфискация на автомобилите със сръбски регистрационни табели.

Припомняме, че в събота, 5 ноември, представители на етническото сръбско малцинство в Косово подадоха оставки от постовете си в знак на протест срещу уволнението на полицейски служител, който не е спазил решението на правителството в Прищина за регистрационните номера на автомобилите, предаде Асошиейтед прес.

Косово: Искаме да бъдем част от НАТО

По-рано тази седмица властите в Прищина уволниха висш сръбски полицейски служител в Северно Косово, където живеят повечето етнически сърби, който отказа да спази решението за смяна на регистрационните табели на автомобилите в Косово с такива, издавани от косовските власти. Промяната разпали чувствителния въпрос за суверенитета на Косово, особено сред сръбското малцинство, което в по-голямата си част все още иска Косово да е част от Сърбия, а не независима държава, отбелязва АП.

Самата Сърбия така и не е признала независимостта на Косово, обявена през 2008 г.

Курти: Има 4 причини за скорошен конфликт със Сърбия

Мярката за смяна на регистрационните табели влезе в сила във вторник, като косовските власти заявиха, че прилагането ѝ ще бъде постепенно. В рамките на три седмици властите в Прищина ще отправят предупреждения към етническите сърби, запазили старите си регистрационни номера. През следващите два месеца те ще бъдат глобявани, ако не са сменили номерата, а през други три месеца - до 21 април, ще могат да шофират само със заменени временни местни номера.

Етническите сърби имат един министър, 10 депутати и други висши постове в управлението, полицията и съдебната система в четирите доминирани от тях общини. Всички те подадоха оставки, а висши полицейски служители символично свалиха униформите си след среща днес. Ефектът от масовата оставка е неясен, посочва АП.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм