Косово отлага прилагането на разпоредбата за конфискуване на автомобили, собственост на косовски сърби, които отказват да използват местни регистрационни табели за колите си, съобщават косовските медии.

Прищина се опита няколко пъти тази година да накара косовските сърби да сменят старите номера на колите си отпреди 1999 г., когато Косово все още беше част от Сърбия. Този ход обаче беше посрещнат със съпротива от страна на местните сърби, които живеят в северната част на страната, припомня Ройтерс.

Фон дер Лайен: Косово заслужава визите да отпаднат, изпълнени са всички условия

Последният срок беше първи ноември, когато около 10 000 шофьори трябваше да сменят сръбските си регистрационни табели с косовски.

На правителствено заседание вчера премиерът на Косово Албин Курти каза, че решението за пререгистрация на автомобилните табели ще бъде приложено постепенно.

„Тези номера на автомобили са незаконни... искаме да дадем шанс на всички, които се интересуват, да се интегрират“, каза Курти.

Република Сръбска: Около 30 000 протестират срещу повторното преброяване на бюлетините

Той допълни, че решението е взето, за да се зачита върховенството на закона, но и да се отговори на опасенията на западните страни.

Правителството реши пререгистрацията да става постепенно в рамките на шест месеца, уточнява косовското издание „Коха“.

Шофьорите първо ще бъдат предупреждавани, като този период ще бъде три седмици, след това ще бъдат глобявани за период от два месеца, последван от период на временни табели на автомобили и ако не сменят номерата си до 21 април, превозните им средства ще бъдат конфискувани.

Местните сърби заплашиха да блокират пътища, както правеха и преди, ако Прищина предприеме някакви стъпки, за да ги им попречи да използват колите си.

Сърбия е заплашена от хуманитарна криза заради нараснал брой мигранти

Косово обяви независимост през 2008 г., но около 50 000 етнически сърби, които живеят в северната част на Косово, отказват да признаят косовските власти и все още се смятат за част от Сърбия.

Косово има право да прилага режима на регистрационните табели... но удължаването на срока е в интерес на постигането на напредък в диалога, подпомаган от ЕС, за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия“, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че администрацията му е "разочарована и обезпокоена" от отказа на Курти през последните дни да отложи решението с още 10 месеца.

Курти: Оптимист съм за признаването на Косово

С посредничеството на Европейския съюз и подкрепени от Съединените щати, Сърбия и Косово водят преговори от години за нормализиране на отношенията си, но напредъкът незначителен.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 година и е признато от около 110 държави, предимно западни, но не и от Сърбия, Китай, Русия и други.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм