Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че е оптимист, че през следващите месеци ще бъде постигнат правнообвързващ договор със Сърбия. Диалогът между Прищина и Белград от август е навлязъл в нова фаза, а в центъра на преговорите е признаването на независимостта на Косово, предаде БГНЕС.

Вучич: Идват трудни дни за сърбите, Европа иска да вкара Косово в ООН

„Аз съм голям оптимист, тъй като за разлика от преди, когато признаването на независимостта беше в края на преговорния процес, което подтикваше Сърбия да отлага този край, сега взаимното признаване не е в края, а в центъра на договора”, каза косовският премиер Албин Курти.

Косово: Искаме да бъдем част от НАТО

Курти заяви, че е оптимист и поради факта, че сръбският президент Вучич в свое изявление повтори, че докато е президент, независимостта на Косово няма да бъде призната. За него е неприемливо предложението на Франция и Германия Сърбия да позволи членството на Косово в ООН и в замяна да ускори интеграционния процес на Белград в ЕС.

Според косовския премиер няма проблеми със сръбското население, което живее в Косово, а с паралелните структури, финансирани от Белград, които са станали по-агресивни след началото на войната в Украйна.

Край на руския петрол за Сърбия

„Нелегалните структури на Сърби и изобщо сръбските военни ветерани станаха по-агресивни тази година след инвазията и военната агресия срещу Украйна, тъй като всички или по-голямата част от тях подкрепят Путин като цяло. Те възприемат руската война в Украйна като възможност за себе си. Много от тях са включени в черния списък на американското Министерство на финансите, а срещу други има издадена заповед за арест от нашето правителство. Това, обаче, не поставя знак за равенство между хората и държавата, нито между населението и структурите”, допълни той.

Косово и Сърбия започнаха през 2011 г. преговори за нормализиране на отношенията с посредничеството на Европейския съюз. Очаква се преговорният процес да завърши с правнообвързващ договор. Въпреки че Косово заявява, че той трябва да включва взаимно признаване, Сърбия не приема, настоявайки за „компромисно решение“. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм