Председателят на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен, която е на посещение днес в Косово в рамките на обиколката си на Западните Балкани, повтори позицията на Комисията за визова либерализация на Косово и заяви, че Косово заслужава визите да бъдат премахнати, тъй като страната е изпълнила всички условия, предаде КосоваПрес.

Република Сръбска: Около 30 000 протестират срещу повторното преброяване на бюлетините

Косово заслужава визите да отпаднат, изпълнихте всички стандарти. Отново потвърдихме сега, че сте изпълнили всичко, нашата задача е да убедим целия Европейски съвет, мнозинството е на ваша страна. Необходими са много дипломатически усилия и разяснения, можете да разчитате на нас в Комисията, защото ние ще направим всичко, за да ви помогнем в тази посока”, каза Фон дер Лайен, цитирана от БТА. 

В годишния доклад за напредъка на Косово към ЕС, представен на 12 октомври тази година, Европейската комисия потвърди препоръката за премахване на визите за граждани на Косово.Европейската комисия и Европейският парламент от години подкрепят отпадането на визите, така че не се очакват пречки от страна на тези две институции да има пречки, съобщи в средата на октомври Радио Свободна Европа.

Сърбия е заплашена от хуманитарна криза заради нараснал брой мигранти

Президентът на Косово Вьоса Османи заяви по-рано този месец, че Европейската комисия е препоръчала премахването на визите, тъй като страната е изпълнила всички критерии, следователно вземането на политически решения по време на чешкото председателство (на ЕС) е повече от спешно и влизането в сила на визовата либерализация не трябва да бъде заложник на някакви технически аспекти.Чешкото председателство на ЕС е предупредило, че „ще се стреми да постигне съгласие от всички държави“, въпреки факта, че е достатъчно гласуване с квалифицирано мнозинство, за да се одобри решението на Съвета, допълни по-рано този месец Радио Свободна Европа. 

Курти: Оптимист съм за признаването на Косово

Фон дер Лайен обеща също помощ по въпроса за доставките на газ. „Ние сме рамо до рамо с вас, с единство и солидарност ще се справим с тази криза. За вас е важно да имате достъп до закупуване на газ,  ще се възползвате и от законовите предложения и обсъждания, които имаме в ЕС във връзка с тавана на цените на газа. Опитваме се цените да не стигнат твърде далеч, тъй като сме енергиен съюз и вие ще се възползвате от това. Ще ви отпуснем субсидия от 75 милиона евро за незабавна подкрепа на уязвимите бизнеси и домакинства“, каза председателят на Европейската комисия, като добави, че Косово ще се възползва и от помощта на ЕС за региона в размер на 500 милиона евро.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм