Броят на регистрираните мигранти в Сърбия се е удвоил в сравнение с миналата година, когато те бяха около 43 000. От началото на годината в Сърбия официално са регистрирани над 86 000 мигранти, съобщава белградският вестник "Политика".

Подобна е ситуацията и в страните от региона. Най-много от мигрантите идват от Афганистан, Сирия, Пакистан, но и от страни от Северна Африка. Радош Джурович, директор на Центъра за защита и помощ на търсещите убежище, каза пред РТС, че центровете за настаняване на мигранти в Сърбия са пълни и предупреди, че сме свидетели на трудна ситуация, която заплашва да се превърне в хуманитарна криза, ако капацитетът не бъде увеличен.

Арестуваха дрогиран водач, возил 75 мигранти в камион

Много често хората остават извън лагерите, в околностите, като са стотици и дори хиляди. В Прешево над 1100 души са в лагера, а 50 души спят на открито. В Сомбор са някъде между 600 и 700. Хората спят на открито около лагера, а лагерът е пълен. Ситуацията е подобна в Суботица, каза Джурович.

По думите му капацитетът на центровете в Сърбия е 6000 места за летни условия. Това означава, че капацитетът не е достатъчен, заяви Джурович.

Заловиха 26 нелегални мигранти при полицейска акция в София

Говорейки за маршрута, по който преминават бежанците, Джурович обясни, че мигрантите все още идват в Сърбия предимно от юг, предимно през Северна Македония, от територията на Косово, от България.

Това са основните направления, по които хората идват при нас, след което миграцията отива или към Босна, или към сръбско-унгарската граница, където в момента хората масово се опитват да преминат границата и това е положението от началото на годината, каза Джурович.

Стотици деца мигранти са изчезнали от хотели във Великобритания

Бежанците влизат нелегално и в Сърбия. Това означава, че те използват всеки възможен начин и помощта на трафиканти на хора, за да влязат у нас. Една от най-пропускливите точки е около Прешево, каза Джурович.

Съгласно наскоро подписаното споразумение, безвъзмездна помощ от 36 милиона евро бе предоставена на Сърбия като форма на помощ за грижата за мигрантите и борбата с нелегалната миграция. Като форма на допълнителна борба срещу този проблем беше обявено изпращането на допълнителни сили на Европейската служба за гранична и брегова охрана (Фронтекс) на границата на Сърбия и Северна Македония, припомня вестник  "Политика".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм