Повече от 100 непридружени деца мигранти остават в неизвестност, след като са изчезнали от хотели в Обединеното кралство за период от 14 месеца, разкриват данни.

Би Би Си откри, че 116 деца са изчезнали между юли 2021 г. и август 2022 г., след като временно са били настанени в хотели от Министерството на вътрешните работи.

Благотворителните организации се опасяват, че децата, някои от които са на 11 години, рискуват да бъдат експлоатирани.

Министерството на вътрешните работи каза, че "няма алтернатива", освен да използва хотели, докато се намери дългосрочно настаняване.

16 мигранти загинаха, а 30 са в неизвестност след инцидент с лодки в Гърция (видео)

Правителството настанява деца, които пристигат в Обединеното кралство, в одобрени хотели от юли миналата година, след като местните съвети заявиха, че няма достатъчно капацитет за настаняването им.

Около 1606 деца, пристигнали сами между юли 2021 г. и юни 2022 г., са били настанени в хотел от Министерството на вътрешните работи, според собствените му данни.

Би Би Си съобщи, че 181 деца на възраст 18 или по-малко впоследствие са изчезнали през 14-месечния период, обхванат от данните, които бяха публикувани от Министерството на вътрешните работи след искания за свобода на информацията. По-късно обаче 65 от децата бяха открити.

Турция спаси 143 нелегални мигранти

Благотворителната организация ECPAT UK заяви, че броят на изчезналите деца е "шокиращ" и призова правителството да спре да ги настанява в хотели.

„Възможно е да са пратени да работят във ферми за канабис, във фабрики, в частни домове. Има цял набор от експлоатационни ситуации, в които тези деца могат да бъдат поставени. Възможно е да са престъпно или сексуално експлоатирани зад затворени врати“, каза главният изпълнителен директор Патриша Дюр. 

Ришан Цега е пристигнала в Обединеното кралство от Судан на 17 години и оттогава е получила убежище. Тя казва, че се страхува, че някои от тези изчезнали деца може да се окажат в ръцете на трафикантите, които са ги докарали в страната.

Скок в тарифата за превоз на мигранти: Каналджии искат по 3 000 евро от бежанец

„Трафикантите обичат да манипулират младите хора и да ги карат да правят неща, когато дойдат тук. Не бих се съмнявала в това. Това не е нищо ново. Може да заплашат, че ако не им дадеш изкараните пари от работното място, на което са те пратили, ще те убият или семейството ти. Как да реагират тези деца?“, попита тя.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че наблюдава "безпрецедентно нарастване на опасните пресичания на Ламанша".

„Керванът на светлината“: Многохиляден брой мигранти се готви за щурм при Одрин

В документ на министерството се казва:

Ние работим в тясно сътрудничество с местните власти, за да увеличим броя на наличните места за настаняване и да предложим на съветите £6000 за всяко дете, на което могат да осигурят настаняване. Всяко изчезване на дете е изключително сериозно и ние работим денонощно с полицията и местните власти, за да ги открием спешно и да гарантираме, че са в безопасност.“

Асоциацията на местното самоуправление, която представлява съветите, казва, че „работи неуморно за намиране на подходящи места за непридружени деца, като през последните шест месеца са били настанени 597 деца“.

С бус мигранти преминаха оградата на границата ни с Турция (видео)

През юли комисията по вътрешни работи съобщи, че изчезването на деца мигранти е „изключително обезпокоително“. Те призоваха правителството „незабавно и ясно да потвърди кой е отговорен за всеки аспект от защитата на децата, настанени в хотели“.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм