"Керванът на светлината" - конвой от хиляди нелегални мигранти, предимно от Сирия, са се събрали в Одрин и се подготвят за щурм на гръцката граница, става ясно от видео, излъчено по сирийския телевизионен канал Orient, на което се вижда множество бежанци, заснети от дрон.

Целта им е да преминат заедно границата на ЕС и движейки се на север през Балканите, да си проправят път до Западна Европа, а след това до Германия, пише „Фокус“.

Над 50 са загиналите при корабокрушение край бреговете на Сирия

Преди три дни "Гардиън" съобщи, че огромното множество е призовало ООН да ги защити от "всички форми на физическо, психологическо и политическо насилие“. Бежанците искат също сирийското правителство да предприеме дипломатически усилия в ЕС, "за да отворят вратите си за този конвой или да намерят незабавни решения". От началото на септември сирийците чертаят планове за пътуването чрез свой канал в Telegram, чиито последователи наброяват над 85 000, припомня британският вестник, цитиран от СЕГА.

Юко Нарушима, говорител на Върховния комисариат за бежанците на ООН, заяви пред "Гардиън", че агенцията е знаела за съобщения в социалните медии за организиране на големи движения на хора от Турция към ЕС, но не е участвала или насърчавала това. 

Задържаха в ареста 37 мъже - мигранти от Сирия и Иран край врачанска бензиностанция

Организаторите, за които се смята, че самите те са сирийски бежанци, са казали на хората да носят спални чували, палатки, спасителни жилетки, вода, консерви и комплекти за първа помощ. Реалният брой на хората в кервана не е ясен, но според организаторите се очакват около 100 000 души. 

Сирийските бежанци наброяват над 3,5 милиона в Турция, където наскоро имаше съобщения за нарастващо напрежение и насилие срещу сирийци в някои части на страната. В изявление организаторите обясниха, че керванът, който "излезе от утробата на революцията“, е бил предизвикан от "отвратителния расизъм“, на който са били изложени от "някои партии в турската република" и който според тях е довел нарастване на убийствата на сирийци. Организаторите на конвоя посочват като причина за решението и натиска да се върнат в районите на сирийския режим, което би означавало отново да застрашат живота си. 

ООН: Разпространението на холера в Сирия е сериозна заплаха

Вече около 400 души бяха принудени да се върнат по домовете си в Идлиб, след като се опитаха да преминат сирийската граница с Турция, за да се присъединят към кервана, но бяха нападнати от твърдолинейни ислямистки бойци.

Ситуацията бе забелязана и от българските власти. Вчера областният управител на Хасково Минко Ангелов обяви частично бедствено положение заради мигрантския натиск в общините Свиленград и Тополовград. Засега мерките са в сила до 29 септември. 

Възможно ли е скоро да има помирение между Турция и Сирия?

На свой ред Гърция планира да увеличи многократно патрулите, а преди няколко седмици правителственият съвет по национална сигурност начело с премиера Кириакос Мицотакис взе решение да удължи от 40 на 120 километра защитната стена по границата с Турция. В края на август бе съобщено, че благодарение на предприетите от властите мерки през 2021 г. Гърция е имала най-малък брой приети бежанци през последното десетилетие - 8500. Тази година се отбележи второто най-ниско число през последното десетилетие, като пристигналите през първите осем месеца възлизат на седем хиляди.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм