Турското правителство зае изключително критична позиция спрямо Сирия още от началото на гражданската война там. Турските власти категорично осъдиха действията на правителството на сирийския президент Башар ал Асад и обявиха подкрепата си за сирийска опозиция.

7000 сирийци са се завърнали в родината си за месец

Впоследствие турската армия също се намеси в Сирия, като пое контрола над няколко региона в северната част на страната. Вече 11 години някогашните съюзнички не поддържат нормални отношения.  

Турската брегова охрана задържа 45 нелегални мигранти в Егейско море

Миналия месец обаче турският президент Реджеп Тайип Ердоган намекна за намерение за подобряване на отношенията със сирийските власти. В отговор на въпрос на журналист дали ще започне процес на помирение между Анкара и Дамаск, Ердоган отговори, че "политическият диалог или дипломацията между държавите никога не могат да бъдат прекъснати" и изтъкна необходимостта от осигуряването на по-нататъшни стъпки в тази насока.

Защо в Сирия още има войски на САЩ?

Някои експерти смятат, че позицията на турския президент Ердоган спрямо Сирия се е смекчила след срещата му с руския му колега Владимир Путин миналия месец. 

Сигналът от Ердоган за евентуално подобряване на отношенията с Дамаск веднага бе подкрепено от съюзниците му в турския парламент - от Партията на националистическото действие (ПНД). Лидерът на формацията Девлет Бахчели дори призова турските власти да посредничат в преговорите за помирение между сирийския президент и лидерите на опозицията.

САЩ предупреждават за санкции срещу Турция заради връзките с Русия

И все пак според много анализатори остава неясно какво точно се опитват да постигнат турските власти. И Ердоган, и външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу постоянно повтарят, че Анкара напълно подкрепя териториалната цялост на Сирия, но няма да се откаже от плановете си за борба с кюрдските формирования в района (с бойците от Силите за защита на народа - СЗН, свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия). Още през май Ердган обяви, че Турция планира нова военна операция в Северна Сирия. Той поясни, че офанзивата ще е с цел елиминиране на терористичните заплахи, които произтичат от южната граница на страната.

САЩ нанесоха въздушни удари в Източна Сирия

От 2016 г. досега Турция е извършила няколко големи военни операции в Северна Сирия. Офанзивите са били насочени главно срещу подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски Сили за защита на народа. Под контрола на Турция в момента е десет процента от сирийската територия (с население 4,4 милиона души).

Сирийските мигранти се връщат по родните си места заради скъпия живот в Турция

Известно е, че на териториите, които са под контрола на турската армия в Северна Сирия, основната валута, която се използва при плащания е турската лира, децата учат по турски учебници, а местните бойци получават оръжие и боеприпаси от Турция. Освен това на границата между Сирия и Турция има бежански лагери, в които живеят стотици хиляди сирийци. 

Турската армия ликвидира седем бойци от ПКК в Източна Турция и в Сирия

През юли турският външен министър Чавушоглу заяви, че Турция и Сирия са установили диалог чрез службите за външно разузнаване. В същото време той посочи, че няма предварителни условия за нормализиране на отношенията между Анкара и Дамаск, но турската страна като цяло е готова за преговори. От своя страна сирийският външен министър Файсал Микдад заяви, че Сирия като цяло е готова за преговори с Турция, "но само ако турските военни се изтеглят от сирийска територия".

Иран и САЩ се опитват да спасят ядреното споразумение от 2015 г.

Макар да е малко вероятно Турция да реши в скоро време да се откаже от всичко, завоювано с много усилия на сирийска територия, дори хипотетичната готовност на Анкара за помирение с Дамаск е повод за някакъв оптимизъм. Трябва да се отбележи и фактът, че контролираните от Турция сирийски територии вероятно носят повече загуби, отколкото приходи за турския бюджет. Поддържането на турски контингент на сирийска територия по протежение на границата е изключително скъпо. 

Кремъл: Турция да не дестабилизира Сирия

На сирийска територия също така има огромен брой бойци и сега е ясно, че те едва ли ще могат да свалят режима на Башар ал Асад, така че присъствието им не е от полза за Турция. В същото време това създава постоянна зона на нестабилност по южните граници на Турция, тъй като никой, включително турците, не могат да бъдат сигурни в лоялността на въоръжените радикални бойци.

Отказва ли се Турция от борбата с галопиращата инфлация?

В този ред на мисли диалогът със сирийското правителство ще бъде само от полза за турските власти. Освен това постигането на евентуално мирно споразумение между Турция и Сирия като цяло ще съответства с външната политика на Анкара. Някои коментатори дори го окачествят като "опит за сядане на два стола" - да се угоди не само на САЩ и Русия, а и на Китай и Иран. Или пък може би това следва да се тълкува по-скоро като "прагматична външна политика.

Инфлацията в Турция се стабилизира на нива под 80%

Евентуално нормализиране на отношенията между Турция и Сирия пък може да послужи на каузата за мирно разрешаване на сирийския конфликт. Дали скоро ще има реално помирение между съседните страни обаче на този етап не е ясно за никого.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм