Турската армия ликвидира седем бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК) при акции в Източна Турция и в Северна Сирия, предадоха телевизиите ТРТ-Хабер и СиЕнЕн-Тюрк.

Телевизионните канали цитират министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, който съобщи, че при антитерористична операция на силите за сигурност в района на град Догубаязът (окръг Агръ, Източен Анадол) са били ликвидирани двама високопоставени членове на ПКК. Двамата бойци са били натоварени с важни задачи лично от настоящия лидер на ПКК Мурат Карайълан, информира ТРТ-Хабер.

Русия заяви, че е убила обучени от САЩ опозиционни бойци в Сирия

Междувременно министерството на националната отбрана на Турция съобщи, че петима кюрдски сепаратисти са били неутрализирани в района, в който е извършена турската офанзива "Ефратски щит". Терористите са подготвяли нападение.

От 2016 г. Турция проведе няколко операции в Северна Сирия, за да прочисти района край турската граница от терористи от групировката "Ислямска държава" и от бойци на сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН, които според Анкара са свързани с ПКК), сред които "Ефратски щит" (2016 г.), "Маслинова клонка" (2018 г.) и "Извор на мира" (2019 г.).

Служебният МВР министър от границата с Турция: Опитите за нелегално преминаване са над 60 000

Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм