Премиерът на Косово Албин Курти смята, че има скорошна вероятност от евентуални конфликти със Сърбия, предаде БГНЕС.

Според него има 4 причини това да се случи, като една от тях е, че Сърбия не признава независимостта на Косово, съобщава „Косово Онлайн“.

Курти посочи четири причини, поради които може да се стигне до сблъсъци със Сърбия

Освен това Сърбия блокира приемането на Косово в международни организации и финансира "паралелни структури" в северната част на Косово.

Сърбия се бори срещу международното ни признаване и в същото време финансира незаконни структури в Косово, които подкопават върховенството на закона и нашия суверенитет. Второ, Сърбия не признава военните престъпления, извършени през 1990 г.“, посочи Курти.

Косовският премиер заяви, че Сърбия поддържа близки отношения с Русия, което, според него, нарушава мира в региона.

Вучич: Сърбия никога няма да признае Косово

Косово е демокрация, Сърбия не е - това е третото нещо, което ме притеснява. Всеки, който граничи с автокрация, е в опасност. Четвърто, официален Белград поддържа тесни връзки с деспотичния руски президент Владимир Путин. Вучич се срещна с Путин почти 20 пъти за 10 години, като последната среща беше на 25 ноември 2021 г. в Сочи, три месеца преди началото на войната“, каза Курти.

Властите в Прищина вчера отново не позволиха на директора на Службата за Косово Петър Петкович да влезе в Косово, въпреки че според действащите споразумения са длъжни да му позволят свободно движение през административните пунктове. На религиозния празник Кръстовден Петкович трябваше да открие площад в Косовска Митровица и да посети нападнатия сръбски младеж Неманя Митрович в болницата в този град.

Курти обеща финансови стимули за хората, сменили регистрационните си номера

След като стана директор на администрацията, той беше атакуван няколко пъти от властите в Прищина и това е деветата забрана за влизане. Петър Петкович каза, че няма да отмени посещението си и че Прищина няма да му забрани да помага на сръбския народ в Косово. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм