Премиерът на Косово Албин Курти посочи четири причини, поради които може да се стигне до евентуални сблъсъци между Сърбия и Косово и една от тях е обстоятелството, че Сърбия не признава независимостта на Косово, съобщава Косова онлайн.

Курти заяви за швейцарския вестник "Република", че Косово не се страхува от действията на Сърбия, но е нащрек.

Вучич: Сърбия никога няма да признае Косово

Друга причина за евентуален конфликт е, че Сърбия блокира приемането на Косово в международните организации и финансира паралелните структури в северната част на страната.

"Сърбия все още не признава независимостта на Косово. Тя се бори против международното ни признаване и същевременно финансира нелегалните структури в Косово, които подриват правовата държава и нашия суверенитет. Второ, в Сърбия не признават военните престъпления, извършени през 1990 г.", изтъкна Курти.

Вучич: Опасността от насилствен конфликт в Косово е сериозна

Косовският премиер напомни, че Сърбия поддържа близки отношения с Русия, което застрашава мира в региона.

"Косово е демокрация, Сърбия не е, това е третото нещо, което ме тревожи. Всеки, който граничи с автокрация, е в опасност. Четвърто, официален Белград поддържа близки връзки с деспотичния руски президент Владимир Путин. За 10 години Вучич се е срещал почти 20 пъти с Путин, последната среща се състоя на 25 ноември 2021 г. в Сочи, три месеца преди началото на войната", напомни Курти.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм