Косовският премиер Албин Курти започна кампания за пререгистрацията на автомобилите със сръбски на косовски регистрационни номера с RKS, което означава „Република Косово“, съобщава вестник "Данас". 

Във видео, публикувано в социалните мрежи, Курти казва на сръбски, че 401 945 автомобили имат маркировка RKS, десетки хиляди от тези коли са собственост на хора от малцинствата, и че автомобилите, които трябва да бъдат пререгистрирани, са само около два процента от общия брой на превозните средства.

Сърбия започна учения в зоната за сигурност край Косово

„Табелите, издадени от Сърбия "PR", "KM", "PZ", "GL", "UR", "PE", "DA" и "DA" са наследство от режима на Милошевич. Подобно наследство не трябва да е ви е в тежест“, каза Курти на сърбите.

Според него с това наследство сърбите са целенасочено държани в миналото и изолирани от останалата част от Косово и че преминаването към регистрационни табели с маркировка "RKS" дава възможност за "безпрепятствена и непредубедена свобода на движение на цялата територия на Косово".

Сърбия: Разрешението за косовските лични карти не означава, че се приема независимостта на Косово

"Искаме нашите граждани от общините Северна Митровица, Звечан, Лепосавич и Зубин Поток, които в момента използват табели "KM", да не бъдат само граждани на тези общини, искаме да бъдат граждани на Република Косово, които пътуват свободно и редовно в района на Прищина, за да използват услугите на централните институции, да посещават столицата на Косово и да участват в религиозните ритуали на манастира Грачаница. В района на Призрен да посещават културни, исторически и религиозни паметници, в района на Печ да посещават Руговачката клисура и манастира Дечани; в района на Гнилане да посещават роднини и приятели в Клокот, Нови Бърдо, Партеш, Ранилуг и Шилово", каза косовският премиер.

По негови думи косовската страна ще даде краен срок за пререгистрация на превозното средство с финансови стимули в рамките на определения двумесечен период. Хората, които предприемат тази стъпка ще бъдат освободени от плащане на данъци и такси, които могат да достигнат 5000 евро.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм