Германското правителство работи по планове за "опростяване" на пътя към гражданство чрез ускоряване на натурализацията на имигрантите и разрешаване на двойното гражданство, съобщиха от БГНЕС.

Министерството на вътрешните работи възнамерява "скоро" да представи проектозакон, който ще бъде представен на кабинета за одобрение, заяви говорител пред АФП.

Франция, Германия и Италия се споразумяха за космически ракети от следващо поколение

Съгласно предложените нови правила натурализацията ще бъде възможна след пет години пребиваване вместо след осем, а дори и след само три години за хора, за които се смята, че са се интегрирали особено добре.

Децата, родени в Германия, ще стават автоматично граждани, ако един от родителите им имигранти е живял законно в страната поне пет години.

Германски град създаде „центрове за затопляне“ за тези, които не могат да си позволят отопление

Министерството на вътрешните работи планира също така да облекчи някои езикови изисквания за възрастни имигранти и да улесни притежаването на няколко националности.

Преразглеждането на германското законодателство в областта на гражданството беше ключов ангажимент, поет от лявоцентристкото коалиционно правителство на канцлера Олаф Шолц при идването му на власт преди една година.

В края на управлението си Меркел “не е имала властта“ да се противопостави на Путин

Това се случва в момент, когато Германия, застаряваща страна с над 80 млн. души население, е изправена пред остър недостиг на работници в редица отрасли.

Министерството на труда прогнозира, че до 2026 г. в най-голямата европейска икономика ще липсват около 240 000 квалифицирани работници.

По-малко светлини и атракциони на коледните базари в Германия тази година

"Ще създадем модерен закон за гражданството", заяви трипартийното правителство на Шолц в коалиционното си споразумение. 

"За тази цел ще направим възможно многократното гражданство и ще опростим пътя за придобиване на германско гражданство".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм